VENCI UZ ZNAK ZAHVALNOSTI: Počast žrtvama fašističkog terora u Ugljeviku (FOTO)

V. MITRIĆ

16. 06. 2021. u 23:26

POLAGANjEM venaca na spomen obeležje poginulim borcima Drugog svetskog rata i žrtava fašističkog terora obeleženo je 78 godina od oslobađanja Ugljevika od fašizma, u organizaciji Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata Ugljevik i Centra za kulturu „Filip Višnjić“.

ВЕНЦИ УЗ ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ: Почаст жртвама фашистичког терора у Угљевику (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

U ime organizatora skupa Predrag Vujević je istakao da su 16. juna 1943. godine građani Ugljevika osetili vazduh slobode.

- To zlo koje se zove fašizam, koji je bio u svom najostrašćenijem obliku na ovim prostorima, je pobeđeno voljom i snagom naroda - poručio je Vujević.

Predsednik SUBNOR Ugljevika Ratko Đurković rekao je da je ovaj spomenik mesto sećanja žrtava fašizma, gde se spominju dela herojskom naroda koji je pobedio najveću pošast prošlog veka.

- Ovaj spomenik je replika spomenika koji je bio u Starom Ugljeviku, a u maloj kostrurnici spomenika je sahranjeno 57 posmrtnih ostataka napoznatih boraca koji su poginuli na širem prostoru - rekao je Đurković.

On je podsetio da je pre odbrambeno-otadžbinskog rata 16. jun bio Dan opštine Ugljevik. Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić rekao je da ova podmajevička opština neguje sećanja na antifašističku borbu.

- Fašizam je bio veliko zlo koje je ozbiljno ugrozilo sve civilizacijske vrednosti i obeležavanje pobede nad ovim zlom je pravljenje puta da se u budućnosti nešto takvo nikad ne ponovi - rekao je Simić.

Vence su položile delegacije opštine Ugljevik, SUBNOR-a Ugljevika, SNSD-a Ugljevik, SP Ugljevik, Udruženja građana „Kolona BB“. Nakon polaganja venaca članice Kulturno-umetničkog društva „Rudar“ održale su kulturni program.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!