DVANAEST BEBA OTIŠLO JE MEĐU ANĐELE: Da se nikad ne zaboravi - Tek rođena deca su umrla jer Zapad nije dao da im se dopremi kiseonik

S. M.

14. 06. 2021. u 20:05

PREDSEDNIK Republike Srpske Željka Cvijanović podržala je rad Udruženja "Dvanaest beba".

ДВАНАЕСТ БЕБА ОТИШЛО ЈЕ МЕЂУ АНЂЕЛЕ: Да се никад не заборави - Тек рођена деца су умрла јер Запад није дао да им се допреми кисеоник

Foto: Srna

Ona je istakla da je obaveza institucija Srpske da čuvaju uspomenu na najmlađe žrtve proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, te da se sa posebnom pažnjom odnose prema njihovim porodicama.

Cvijanovićeva je danas razgovarala u Banjaluci sa sekretarom Udruženja "Dvanaest beba" Željkom Tubić o aktivnostima koje udruženje realizuje, kao i planovima za budući period.

Tokom sastanka je razgovarano i o statusu udruženja koje okuplja majke 12 beba koje su tragično nastradale zbog nedostatka kiseonika u banjalučkom porodilištu 1992. godine.

U banjalučkom porodilištu od 22. maja do 19. juna 1992. godine preminulo je 12 beba jer nisu imale kiseonik potreban za adekvatan tretman, jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem zapadnom delu Republike Srpske.

Dvanaest "banjalučkih zvezdica" postalo je simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice, a agonija je prekinuta probojem koridora, poznatog kao "koridor života", i spajanjem banjalučke regije sa ostalim delovima Republike Srpske i Srbije. Kao datum obeležavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)