DAN NEZAPAMĆENOG TERORA NAD SRBIMA: Potresna svedočenja o zverstvima Albanaca ovekovečena u filmu "Dosije Kosovo - Pogrom" (FOTO)

D. Matović

14. 03. 2024. u 07:00

POTRESNI dokumentarni film Slađane Zarić "Dosije Kosovo - Pogrom", sa podnaslovom "Dan kada je etnički očišćeno šest gradova", donosi priču o dešavanjima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004, a biće premijerno prikazan na 20. godišnjicu pogroma, u nedelju u 21.00 na RTS.

ДАН НЕЗАПАМЋЕНОГ ТЕРОРА НАД СРБИМА: Потресна сведочења о зверствима Албанаца овековечена у филму Досије Косово - Погром (ФОТО)

Foto: Novosti

- Kada sam pre godinu krenula da istražujem šta se dešavalo 17. i 18. marta 2004. shvatila sam da je širina te tragedije, divljanja i nezapamćenog terora na Kosmetu mnogo šira i veća od onoga što sam do tada znala - kazala je Zarićeva na jučerašnjoj konferenciji za novinare. - Odlučila sam da personalizujem tu priču, razgovarala sam sa ljudima, porodicama nastradalih. Napravila sam hronologiju šta se na KiM dešavalo iz sata u sat. Ta hronologija pokazuje da je teror bio organizovan.

Osmoro Srba je ubijeno na kućnom pragu, oko 4.000 ljudi trajno raseljeno, 900 kuća i stanova razoreno, 35 crkava i manastira SPC oštećeno i uništeno, među njima i 19 spomenika kulture prvog reda. U divljanju i teroru na KiM ukupno je povređeno 954 ljudi, a 170 Srba je imalo teže povrede. Povređeno je i 65 međunarodnih policajaca i 61 pripadnik Kfora. Etnički je potpuno očišćeno šest gradova i 10 sela.

- Danas, 20 godina kasnije, svima je jasno da je povod bio izmanipulisan. Naime, 16. marta uveče tri dečaka albanske nacionalnosti utopila su se u Ibru. Taj događaj je iskorišćen za manipulaciju javnosti. Navodno su Srbi, banditi jurili dečake sa psima. Lavina je pokrenuta. Više od 70.000 demonstranata je krenulo da pali srpske kuće, stanove, institucije... - podsetila je Zarićeva.

U filmu govore i grčki vojnici koji su bili u Uroševcu, kao i pripadnici Kfora. Na konferenciji je prikazana izjava norveškog oficira, čiji se identitet štiti, a koji je potvrdio da su pripadnici Kfora u nameri da zaštite sebe i goloruki srpski narod pucali na albanske protestante. Tog dana ubijeno je 11 Albanaca. Nekoliko je nastradalo u sukobu sa Srbima, ali su većinu ubili vojnici Kfora, Unmika i američke policije.

NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN

NA konferenciji je govorio i Dragan Smiljanić, stanar zgrade "Juprograma" u Prištini koga su albanski rušitelji izboli nožem 17. marta, a život mu spasli irski vojnici.

- Tog dana dogodio se jedan od najružnijih i najstrašnijih zločina na tlu Evrope - kazao je Smiljanić. - Zločina za koji niko nije osuđen, a povratka za Srbe na Kosovo i Metohiju nema. Mi koji smo preživeli zločine 17. marta 2004. smo trajno oštećeni, neko fizički, a svi psihički.

- Bili smo u Čaglavici. Prema nama je krenuo kamion pun Albanaca. Pitao sam se šta da radim, pomislio sam da nije dobro da pucam, ali na kraju nisam imao izbora - ispričao je norveški oficir. - Borili smo se prsa u prsa i na kraju sam upucao dvojicu demonstranata. Bacali smo suzavac na njih, sve dok se nisu povukli. Došli su i Amerikanci, koji su krenuli da udaraju u masu. Nije ih interesovalo ni ko su Srbi, ni ko su Albanci. Nasilje su tog dana na Kosovu i Metohiji organizovano izveli Albanci. Morali smo da zaštitimo srpske civile. Bio je haos, kuće zapaljene, napadači naoružani, a sa svih strana letele su cigle. Vodila se prava bitka.

U filmu govori i Boris Mitić, scenarista, reditelj, producent i autor filma "Unmik Titanik" o Srbima stanovnicima zgrade "Juprograma" u Prištini koji su tu ušli na par dana i ostali pet godina. Boris je bio svedok dešavanja 17. marta:

- Ovakvi događaji zaslužuju neposrednu dokumentaciju i osvrt nakon nekog perioda sa istorijskom distancom kako bi se sve kontekstualizovalo. Tek tad je priča oteta od zaborava. Predlagao sam da se osnuje "KiMoteka" u kojoj bi bili privatni snimci, reportaže, dokumentarni i igrani filmovi, izjave učinili dostupnim, ali niko nije imao sluha za to. I dalje nemamo refleks da neke važne stvari dokumentujemo. Ono što se dogodilo 17. marta nije samo tragedija jednog naroda, već i pokazatelj da su probijene granice nasilja i izbegavanje odgovornosti - rekao je Mitić.

Posle premijere na RTS, film "Dosije Kosovo - Pogrom" biće postavljen na "Jutjub". Film je preveden na engleski, a uskoro će biti i na albanski jezik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)