JAPANSKI KARNEVAL U BEOGRADU: Nedavno je osnovan prvi klub ljubitelja knjige i kulture zemlje izlazećeg sunca

D. Matović

12. 05. 2023. u 07:00

ZALjUBLjENICI u Zemlju izlazećeg sunca, u japansku kulturu, umetnost, jezik i običaje nedavno su u Beogradu dobili novo mesto okupljanja. U Dečanskoj ulici osnovan je Klub ljubitelja japanske knjige i kulture, prvi u našoj zemlji, koji je za samo nekoliko meseci stekao više od 600 članova. A, ako sve bude teklo po planu, u septembru će na Trgu Republike biti održan veliki festival japanske kulture.

ЈАПАНСКИ КАРНЕВАЛ У БЕОГРАДУ: Недавно је основан први клуб љубитеља књиге и културе земље излазећег сунца

Foto Shutterstock

Nacrt plana održavanja karnevala zasad je u glavama osnivača Kluba, Tanje Pivljanin i Dragana Milenkovića. Svakako će biti šareno, egzotično i veselo.

- Veliko je interesovanje za japansku kulturu, a malo je događaja - govori nam Tanja Pivljanin. - Planirali smo da pozovemo japanske bubnjare, da prostor ispunimo ikebanama. Deca su naročito zainteresovana za karneval. Vole origami, mange, anime, da se kostimiraju. Ideja je da preko video-bima pokušamo da povežemo Beograd sa nekim gradom u Japanu u kome se u to vreme održava festival. Karnevali su sastavni deo japanske kulture i događaju se tokom cele godine. Voleli bismo da i u Beogradu postanu tradicionalne manifestacije.

D.Matović

 

Klub ljubitelja japanske knjige okupio je tri izdavača.

- Pozvali smo sve izdavače koji objavljuju dela japanskih pisaca i knjige o Japanu da nam se pridruže - kaže Milenković. - Želimo da našim članovima učinimo dostupnim što više knjiga. Članovi mogu da budu svi koji vole Zemlju izlazećeg sunca. Ulazak u Klub je besplatan.

Za samo nekoliko meseci Klub je stekao više od 600 članova

A, u njega ne dolaze samo ljubitelji japanske književnosti, već i turisti koji nameravaju da posete ovu zemlju dalekog istoka. Mnogi su već bili u Japanu, a gotovo svi štede novac u želji da ostvare ovo skupo putovanje.

- Imamo i pomalo neobične članove - priča nam Milenković. - Pre nekoliko dana kod nas je došla žena koja živi u urušenoj kući svoje porodice. Ispod nastrešice nema ništa, čak ni krevet. Pisala nam je da želi da postane naš član. Bila je presrećna kada smo joj uručili člansku kartu. Žar u očima naših članova kad ugledaju neku knjigu možda najbolje govori koliko vole Japan. Dolazili su kod nas i japanski turisti. Oni su bili oduševljeni što postoji neko ko neguje njihovu kulturu u Srbiji i Beogradu.

D.Matović

 

 

 

 

ZALjUBLjENIK U DALEKU ZEMLjU

MILENKOVIĆ je novinar, književnik i prevodilac, bivši stipendista Vlade Japana i dugogodišnji saradnik većine dnevnih listova, nedeljnika i mesečnika u kojima je najviše pisao o temama u vezi sa Zemljom izlazećeg sunca. Objavio je desetak hiljada tekstova, reportaža i feljtona o Japanu u velikom broju jugoslovenskih listova. Autor je i sajta na kom piše o Japanu i preko koga se svakodnevno trudi da Japan učini bližim građanima Srbije.

U prostorijama kluba održavaće se promocije, prezentacije, časovi, sve vezano za dalekoistočnu kulturu, način života, jezike, čak i poslovanje.

- Književni razgovori su zamišljeni tako što se družimo u prijatnoj atmosferi, delimo zapažanja o delima japanske književnosti, upoznajemo se sa japanskim piscima i dajemo jedni drugima preporuke - kaže Milenković. - Planiramo da pokrijemo japansku tradiciju i modernu kulturu radionicama i seminarima. Spremni smo za radionice japanskog jezika, kinematografije,manga crtanja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon