AMOR JE NEPOGREŠIV: Najpouzdaniji kraljevački detektor droge

G. ĆIROVIĆ

06. 05. 2023. u 08:00

Tragač-napadač Dingo, brat i sestra Aja i Aki namenjeni otkrivanju eksploziva i opojnih materija, osmogodišnji i sada već čuveni Amor, iz milošte prozvan Medo, zadužen za otkrivanje eksplozivnih materija, i najmlađi, četvorogodišnji Zevs za detektovanje droge, policijski su službeni psi, rase belgijski ovčar-malinoa, kojima raspolaže Policijska uprava Kraljevo.

АМОР ЈЕ НЕПОГРЕШИВ: Најпоузданији краљевачки детектор дроге

G.Šljivić

Ovi službeni psi koriste se prilikom otkrivanja i pronalaska mirisnih tragova opojnih materija ukazujući na mesto gde se materija nalazi ili gde se nalazila, za otkrivanje eksplozivnih materija prilikom obavljanja protivdiverzionih i preventivnih pregleda lica i vozila, kao i pregleda otvorenih i zatvorenih prostora gde se održavaju veći skupovi i manifestacije. Osim toga, pas tragač-napadač koristi se za oktrivanje lica koja su u bekstvu, nestalih lica, kao i predmeta krivičnih dela.

G.Šljivić

Medo, službeni pas PU Kraljevo

Među petoro službenih pasa, ljubimac zaposlenih u PU Kraljevo svakako je popularni Medo koji je, kako kažu, poput najpuzdanijeg i najpreciznijeg detektora u otkrivanju ekplozivnih materija učestvovao u brojnim zadacima i uspešnim akcijama.

- Njegovo pravo ime je zapravo Amor, ali sam ga ja odavno prozvao Medo, pa ga tako svi i poznaju. Medo je sa mnom još od šteneta, odličan je u radu, staložen i veoma poslušan. Iza njega je već dugačak staž – pojašnjava za „Novosti“ Nenad Bacić, vodič službenih pasa u PU Kraljevo.

G.Šljivić

 

Prema njegovim rečima, kao i svi ostali službeni psi, i Medo je još kao štene prošao test obavezan podobnosti, ponašanja u blizini drugih pasa, u blizini ljudi, potom u vozilu, na glatkoj ili klizavoj površini, stepenicama, na tamnom i zatvorenom mestu, kao i test reakcije na pucanj.

G.Šljivić

 

- Obuka službenog psa u suštini traje celog njegovog radnog veka. Osnovna počinje sa tri do šest meseci starosti kada se radi socijalizacija i aport. Potom se, u kasnijim fazama, za pse oko godinu dana starosti, prelazi na poslušnost i na uvežbavanja sa mirisima - mirisnim česticama eksploziva, opojnih materija, kao i ljudskih tragova. Takva obuka traje oko 18 nedelja.

G.Šljivić

 

Kao i čovek, dodaje Bacić, i pas ima svoj karakter i to pokazuje kroz nagon za rad, snalažljivost u prostoru, inteligenciju i samostalno rešavanje zadatka. Pas koji će biti zadržan u službi mora biti dobar „aporter“, imati jak nagon za radom, uz dobar pedigre, odnosno da mu je majka inteligentna i radna.

G.Šljivić

 

- Ovi psi treniraju se hranom, korišćenjem aport-loptica, pohvalama, vežbama poslušnosti i pretragom terena, a za uspešno obavljene zadatke kao nagradu dobijaju neku poslasticu. Službeni psi PU Kraljevo su odlično obučeni i trenirani, pa su kao takvi, na primer, učestvovali i u nesvakidašnjim akcijama detektujući čak i drogu sakrivenu u plinskoj boci, potom ispod instrument table automobila, pa čak i u prepravljenim zidovima hladnjače.

G.Šljivić

 

I vodič službenog psa prolazi specijalizovanu, šestomesečnu obuku koja se sprovodi u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Beogradu. Obuka je, kako saznajemo, složena i specifična jer se sprovodi u različitim uslovima, u zavisnosti od vrste terena, namene, vremenskih prilika...

G.Šljivić

 

- Ovaj posao je veoma dinamičan i interesantan. Zahteva svakodnevni rad i trening sa psom u cilju održavanja, ali i poboljšanja radne kondicije. Potrebno je puno ljubavi i strpljenja, ali kada radite ono što volite ništa nije teško – naglašava Nenad Bacić, dok Medo poslušno „pozira“ našem fotoreporteru. - Znate, kada psu objasnite šta želite da uradi i, što je najvažnije pružite mu prijateljstvo i ljubav, on će sve učiniti za vas.

G.Šljivić

 

RADNI VEK

RADNI vek službenog psa zavisi od korišćenja i njegovog zdravstvenog stanja, a najčešće se penzionišu između osme i desete godine starosti. Službeni pas i nakon penzionisanja ostaje u službi, ali se ne koristi u izvršenju zadataka, ili čak ostaje u vlasništvu vodiča sa kojim je radio u toku radnog veka.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)