PRE TAČNO 60 GODINA: Kako su “Novosti” ukazale na mračne tajne o ubici Ane Frank

Boris Subašić

18. 04. 2023. u 20:15

TOKOM 70 godina postojanja "Večernje novosti" su bile više od hroničara svog vremena. Listajući stare primerke naše novine se otkrivaju kao vremeplov koji putujući u prošlost osvetljava nit istorijskih procesa koji vode u budućnost.

ПРЕ ТАЧНО 60 ГОДИНА: Како су “Новости” указале на мрачне тајне о убици Ане Франк

vikipedija, arhiva Novosti

Izveštaj "Večernjih novosti" iz Beča iz 1963. o hapšenju i procesuiranju jednog od kreatora Holokausta je mnogo pre zvaničnog obelodanjivanja ukazao na postojanje vatikanskih "puteva" i "sigurnih kuća" za spasavanje nacista.

Specijalni izveštaj iz Beča 18. aprila 1963.

Takav putokaz dale su "Novosti" od pre ravno šest decenija, od 18. aprila 1963, sa udarnim naslovom "Uhapšen ubica Ane Frank" o nacističkom zločincu dr Erihu Rajakoviču, desnoj ruci Adolfa Ajhmana čiji je Judenreferat bio zadužen za sprovođenje "konačnog rešenja" jevrejskog pitanja. Rajakovič, austrijski nacista, bio je jedan od glavnih tehnologa Holokausta, neposredno odgovoran za deportovanje u logor smrti 10.000 Jevreja od 1942. do 1944.

vikipedija, arhiva Novosti

Nacistički zločinac iz Austrije Erih Rajakovič

Među njima je bila i devojčica Ana Frank, čiji je dnevnik jedno od najpotresnijih svedočanstava o vremenu germanskog "novog poretka". Vest da se bivši SS oficir Rajakovič predao bečkoj policiji munjevito je obišla svet, ali "Novosti" su za razliku od većine medija ukazale da senzacija krije mračnu priču čiji kraj ne sluti na zadovoljenje pravde.

vikipedija, arhiva Novosti

Žrtva holokausta Ana Frank

Pacovski kanali i zapadne službe

Neda Popović izveštavala je iz Beča da je misteriozno čak i kako se nacista Rajakovič pojavio u tom gradu i sa advokatom mirno došao da se prijavi u "Sivu kuću", sedište policije. Novinarka otkriva da je mirno živeo u Italiji kao Erik Raja iz Milana, bogati biznismen i posrednik u poslovima sa Istočnom Evropom. Rajin identitet je još 1961. zainteresovao Jevrejski komitet za istraživanje ratnih zločina. Kada su ga 1963. raskrinkali kao Rajakoviča obavestili su italijansko tužilaštvo, koje nije reagovalo na dokumentaciju o njegovim zločinima, ali jesu novinari "Korijere dela sera". Čim su kontaktirali sa esesovcem on je pobegao u Švajcarsku, strahujući od izručenja Holandiji, gde je ga je čekala optužnica. On je u aprilu 1941. postao šef Judenreferata u Hagu sa zadatkom da od njega napravi "uzor za rešenje jevrejskog pitanja" i direktno je upravljao hapšenjima i deportacijama, a usput je pljačkao jevrejske imovine, na čemu se veoma obogatio.

vikipedija, arhiva Novosti

 

Dopisnik "Novosti" ukazao je da se zločinac nekako neprimećen provukao do Beča, preko Švajcarske i Nemačke, iako su službe ovih država bile upozorene da će pokušati da prođe preko njihovih teritorija do Austrije. U Beču mu je određen pritvor, a njegov advokat se pred novinarima iščuđavao zbog toga, tvrdeći da protiv njegovog branjenika nema nikakvih dokaza. "Novosti" sa zaprepašćenjem izveštavaju da je SS monstrum pritvoren zbog sumnje na "podsticanje i pomaganje na ubistvo" jednog austrijskog nacističkog službenika, a ne zbog komandovanja masovnim deportacijama Jevreja u smrt!

Ovaj izveštaj iz Beča je mnogo pre zvaničnog obelodanjivanja, ukazao na postojanje vatikanskih "pacovskih kanala" za spasavanje nacista uz pomoć zapadnih tajnih službi, kao i "crne internacionale" u kojoj su one okupljale zločince za prikriveni rat protiv socijalističkih zemalja.

PACOVSKI KANALI

RAJAKOVIČ je posle Drugog svetskog rata nestao iz američkog logora za ratne zarobljenike posle uz pomoć zemljaka iz Graca, vatikanskog biskupa Alojza Hudala, koji ga je "pacovskim kanalima" prebacio u Argentinu. Odatle se, kao bogati biznismen Eriko Raja, vratio 1955. u Italiju sa kapitalom procenjenim na četiri miliona američkih dolara. Vrtoglavo ga je uvećao posredući u poslovima sa zemljama Varšavskog pakta, gde je imao neobično dobre veze. Italijanske službe su ga pratile sumnjajući da je višestruki špijun.

Uprkos svim dokazima o Rajakovičevim nedelima u Holandiji, austrijska vlada je saopštila da bi bilo "neuobičajeno" da izruči svog građanina drugoj zemlji. U Austriji, koja je bila poslovično "neobaveštena" o nacističkim zločinima, on je optužen "za saučesništvo u deportaciji 83 Jevreja iz Pariza" i osuđen na ukupno dve i po godine zatvora.

Kada je izašao, nestao je kao da je propao u zemlju. Informacija o njemu nije bilo sve do 1988. kada je otkriveno da je sve vreme mirno živeo u Austriji, u Gracu, gde je u 82.godini preminuo kao penzioner. Danas posedujemo detaljne dokaze za ovu i slične priče, ali njih nije bilo 1963. kada su "Novosti" nagovestile postojanje "sigurnih kuća" za naciste.

vikipedija, arhiva Novosti

 
 O "ratu" obveštajaca svedočile "Jevrejske vesti"

ŽIVOT FRANKOVIH U BEKSTVU

PORODICA Ane Frank je 1933. pobegla iz Nemačke od nacizma, ali on ih je stigao i u Holandiji. Od 1942. Frankovi su, da bi izbegli deportovanje u logor smrti, živeli kao dobrovoljni zatočenici u skrivenim prostorijama poslovne zgrade, bez dodira sa spoljnim svetom. Ane Frank je u tom zatočeništvu vodila dnevnik do avgusta 1944. kada je tajno skrovište provaljeno. Po Rajakovičevoj naredbi, kao i ostali Jevreji, oni su odvedeni u u logore smrti. Ana Frank je imala 15 godina kada je 1944. umrla u Belzen-Belzenu.

ZLOČIN NAD SRBIMA U PODRINjU

DA se Drugi svetski rat nije završio postalo je jasno prilikom raspada Jugoslavije u čemu je ključnu ulogu imala Nemačka. Njena propaganda je Srbe tada stigmatizovala kao nekada Jevreje, a taj narativ je zatim preuzeo ceo Zapad. O tome svedoči i naslovnica vaskršnjih "Večernjih novosti" od 18. aprila 1993. sa zastrašujućim naslovom "Vazdušni udar na stolu" za tekst koji najavljuje totalnu izolacije SRJ, nezabeleženu u istoriji i NATO bombardovanje Republike Srpske.

vikipedija, arhiva Novosti

Zapad preti i zatvara oči pred zločinima

Pod naslovom "Dosije 231 zločinca" je tekst o genocidu koji su Izetbegovićevi vojnici počinili nad Srbima u Podrinju, koje Zapad nije želeo da vidi. Objavljeno je i saopštenje posle sastanka američkog predsednika Bila Klintona i britanskog premijera Džona Mejdžora u kome je najavljeno: "Srbe čeka patnja". Novosti su tada izvestile i da je delegacija Senata SAD boravila na KiM i razgovarala je iza zatvorenih vrata sa albanskim separatistima, a zatim tražila od Srbije da im omogući da naprave sopstveni parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri