NACISTIČKI VETERANI NE KAJU SE ZA ZLOČINE: Neki još podržavaju Hitlera

Novosti onlajn

23. 05. 2021. u 21:19

POSLEDNJI nacistički veterani iz Drugog svetskog rata žive udobno u svojim kućama u Nemačkoj i vode normalan život.

НАЦИСТИЧКИ ВЕТЕРАНИ НЕ КАЈУ СЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ: Неки још подржавају Хитлера

Arhiva

Iako se mnogi od njih kaju zbog svega što se izdešavalo, neki od njih ponosni su na to što su učestvovali u jednom od najvećih zločina čovečanstva.

U novom dokumentarcu "Završni zločin" koji je objavljen prošlog petka, britanski režiser Luk Holand, čiji su baba i deda ubijeni u holokaustu intervjuisao je nekoliko bivših nacističkih vojnika o njihovim sećanjima na Drugi svetski rat.

Pošto ih nemačka nije smatrala ratnim zločincima, većina generala, bivših lekara i SS oficira, mogli su da se vrate u svoje domove nakon što se rat završio, kao da se pre toga ništa nije desilo.

- Većina onih koji su za vreme rata bili nacistički vojnici, posle su govorili da se ne sećaju, da nisu znali, i da su znali da bi se potpuno drugačije ponašali - rekao je jedan od veterana Kaus Klajnau u dokumentarcu.

On veruje da je u pitanju velika zabluda koja se toliko proširila jer svi pokušavaju da se distanciraju od zločina počinjenih tokom rata, posebno onih koje su učinili u poslednjim godinama rata.

- Zato su mnogi govorili da nisu nacisti - dodao je Klajnau.

Većina Holandovih sagovornika pristupilo je ratu preko organizacije Jung volk koja je u to vreme bila obavezna za dečake između 10 i 14 godina. Nakon toga su prešli u Hitlerovu omladinu ili u Ligu nemačkih devojčica u zavisnosti od pola dece.

Nekoliko njih bili su jako srećni što su pohađali ove dečje kampove.

- Ovo je moja članska karta Hitlerove omladine. Pridružio sam se Jung volku sa 10 godina i dobio sam ovu karticu. Pridružio sam se 1. maja 1937. godine, čak i pre nego što sam napunio 10 godina. Jedva sam čekao na to - kaže Hans Verk, još jedan od Holandovih sagovornika koji je kasnije služio u SS odredu.

On je kasnije u razgovoru izrazio ogromno žaljenje zbog svega što se izdešavalo tokom rata.

Žena koja je želela da ostane anonimna rekla je da ona nije podržala stranku, ali da joj se svidela uniforma i da je zato ušla u Ligu nemačkih devojčica, prenosi NY Post.

- Uživala sam da nosim uniformu i da odlazim na marš - rekla je žena.

Međutim sve to je bila varka, jer su decu od malih nogu učili da mrze.

- Naučili smo da čitamo, ali su nas terali da čitamo i knjige sa jevrejskom tematikom. Sećam se da smo imali jednu karikaturu na kojoj je bio Jevrej masan i prljav. Nosio je odvratan prljav šešir i dugu kosu. Pored njega bila je plavokosa čista Nemica sa belom keceljom - prisećao se Verk.

Iako su mnogi sagovornici u dokumentarcu izrazili sramotu zbog svoje uloge u Drugom svetskom ratu, drugi uopšte ne žale. Jedan veteran, koji je takođe želeo da bude anoniman, slatko se smejao prisećajući se situacije kada je u svom svinjcu pronašao pobegle logoraše.

Upitan da li još uvek poštuje Adolfa Hitlera, Karl Holander, bivši poručnik SS-a koji je sačuvao svoje značke sa kukastim krstovima odgovorio je potvrdno.

- Još uvek da. Njegova ideja bila je dobra. Ne smatram da Jevreje treba ubiti, ali bi ih trebalo proterati u drugu zemlju. Da smo to uradili sprečili bi ovakvu katastrofu - rekao je Holander.

Drugi SS veteran deli mišljenje sa Holanderom.

-SS odred nije imao veze sa strašnim i brutalnim postupcima prema Jevrejima i neistomišljenicima u koncentracionim logorima. Mi smo bili pravi vojnici. Ne žalim i nikada se neću pokajati što sam bio član tog odreda. Bili smo pravi drugovi - rekao je on u dokumentarcu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri