VELIKA OPERACIJA IZRAELA NA POMOLU: Hoće li vojska udariti na glavni adut Hamasa? (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 05. 2021. u 10:04

ESKALACIJA situacije u Pojasu Gaze se nastavlja.

ВЕЛИКА ОПЕРАЦИЈА ИЗРАЕЛА НА ПОМОЛУ: Хоће ли војска ударити на главни адут Хамаса? (ВИДЕО)

Foto: Tanjug AP

U sedmodnevnim udarima poginulo je 10 osoba sa izraelske strane, dok Palestina broji gotovo dve stotine žrtava, a evidentno je da će ove brojke samo rasti. Ruski novinar Aleksandar Koc ne isključuje da će Izrael udariti na glavni adut Hamasa – podzemlje, kao ni ulazak izraelske vojske u enklavu.

Tokom decenija arapsko-izraelske konfrontacije Hamas je pretvorio Pojas Gaze u pravu tvrđavu. Raketni sistemi su raspoređeni duž čitave enklave, čime se objašnjava naizgled neselektivnost kontra-napada.

Velika operacija Izraela

Izuzetno je teško pogoditi najvažnije objekte Hamasa s obzirom da se oni nalaze ispod zemlje – desetine kilometara tunela u kojima su skladišta oružja, radionice za ručnu izradu raketa, kao i skloništa za ljude.

Zahvaljujući tome militanti su do skoro bili nedodirljivi. Međutim, deluje da je Izrael odlučio da liši neprijatelja tog aduta, smatra Koc.

- Noću su Izraelske odbrambene snage izvele treću rundu napada na sistem tunela 'Metro' Hamasa na severu Pojasa Gaze - saopštila je u ponedeljak pres-služba Ministarstva odbrane Izraela.

Prema navodima vojnog resora, 54 lovca izraelskog ratnog vazduhoplovstva pogodila su otprilike 35 meta i 15 kilometara tunela. Ministarstvo ističe da je to deo velike operacije protiv podzemne infrastrukture Hamasa u Pojasu Gaze.

Ruski novinar podseća da oružane grupe na Bliskom istoku svuda koriste podzemna skloništa. Nakon oslobođenja sirijskog Alepa u decembru od militanata „DŽebhat nusre“ 2016. godine, ispod grada je otkrivena dobro razvijena mreža tunela. U nekima je bez problema mogao da prođe kamion, bilo je struje, ventilacije, kao i žičane telefonske mreže. Sirijska vojska je srušila većinu tunela.

Kopneni napad na Pojas Gaze

Društvenim mrežama poslednjih dana kruže video-snimci na kojima je prikazano prebacivanje izraelske oklopne tehnike prema Pojasu Gaze.

Izgleda da je izraelska armija rešila da ne „škrtari“ – prebacuju transportere sa tenkovima i borbenim vozilima pešadije, kamione sa municijom, gorivom i posadom, samohodno artiljerijsko oružje i višecevne bacače raketa, piše Koc.

- Imamo li nameru da uđemo u enklavu? Imamo planove i naređenja da budemo spremni da to učinimo, ali trenutno nema izraelske vojske unutar Pojasa Gaze - izjavio je na brifingu portparol Izraleskih odbrambenih snaga Jonatan Konkrikus.

S tim u vezi, precizirao je da vojska nema informaciju o mogućem početku takve operacije u narednim danima. „Ali teško da će unapred obavestiti o tome“, dodao je.

Novinar podseća da su militanti od 10. maja lansirali više od tri hiljade raketa različite snage iz Pojasa Gaze. Kao odgovor na to, avijacija i artiljerija izvode masovne udare ciljajući objekte Hamasa i palestinskog pokreta „Islamski džihad“.

Ishod toga je razoran – u enklavi je uništeno više od četiri hiljade kuća, ljudi su ostali bez struje, ima problema sa vodosnabdevanjem. Izraelska vojska je likvidirala nekoliko desetina militanata, uključujući i visoke komandante.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)