LAVROV OTKRIVA: Evo o čemu bi Putin i Bajden mogli da razgovaraju

Novosti onlajn

11. 05. 2021. u 14:01

GLAVNA tema rusko-američkog samita bi trebalo da budu pitanja strateške stabilnosti, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, imajući u vidu predstojeći sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i DŽoa Bajdena.

ЛАВРОВ ОТКРИВА: Ево о чему би Путин и Бајден могли да разговарају

Foto: TANJUG/ AP Photo/ Alexander Zemlianichenko

- Dijalog je, naravno, neophodan, posebno kada je Vašington dosledno uništio skoro sve mehanizme za kontrolu naoružanja i kada je preostao samo Sporazum o strateškom naoružanju (START 3). Ukazali smo našim američkim kolegama na svrsishodnost utvrđivanja agende predstojećeg rusko-američkog samita. Smatramo da bi glavna pitanja trebalo da budu ona koje sam pomenuo - odgovorio je Lavrov na pitanje na konferenciji za štampu u Bakuu o predstojećem sastanku Putina i Bajdena.

On je precizirao da Rusija predlaže da se razmotre problemi u oblasti strateške stabilnosti svih faktora i sistema bez izuzetka, i ofanzivnih i odbrambenih, koji imaju direktan uticaj na stratešku stabilnost.

U isto vreme, podsetio je da su ruski predlozi prosleđeni još tokom poslednje godine administracije bivšeg lidera Donalda Trampa, kao i da su oni bili odobreni „kada je u Beloj kući promenjen šef“.

Prema rečima ministra, Sjedinjene Američke Države nastoje da suze agendu sastanka dvojice lidera po pitanju strateške stabilnosti.

- Očekujemo reakcije, iako bi, prema prvim signalima, Amerikanci hteli da znatno suze dnevni red za diskusiju o strateškoj stabilnosti i da ne uključe u pregovaračke okvire sve faktore koji imaju značajan uticaj na trenutno stanje stvari u toj oblasti - dodao je Lavrov.

Govoreći o pripremi samita, ruski ministar je primetio da i dalje ima mnogo nejasnoća. Kako je rekao, američka strana je najpre predložila da se predsednici sastanu bez ikakve pripreme i pomenula da je možda bolje da se eksperti sastanu pre samita.

- Generalno ima mnogo nejasnoća. Kako sam već rekao, u celini imamo pozitivan stav ka toj inicijativi, proučavamo sve aspekte koji su povezani sa njom - dodao je.

Bajden je ranije predložio Putinu da se sastanu u Evropi kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Portparolka Bele kuće DŽen Psaki je saopštila da je za sada rano govoriti gde će se samit održati, ali pretpostavlja da će to biti na leto, što je potvrdio i Kremlj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)