"GLAVA MEDVEDA" NA AUKCIJI: Za Leonardov crtež rekordnih 16,8 miliona dolara?

B.B.

08. 05. 2021. u 13:46

GLAVNO delo na aukciji kuće "Kristis" u julu biće crtež "Glava medveda", slavnog Leonarda da Vinčija, čija cena bi mogla da dostigne neverovatnih 16,7 miliona dolara. Ako se to dogodi biće oboren rekord u ovoj kategoriji.

ГЛАВА МЕДВЕДА НА АУКЦИЈИ: За Леонардов цртеж рекордних 16,8 милиона долара?

Leonardo da Vinči

Crtež je dužine samo sedam centimetara, naslikan je na ružičasto-bež papiru, a pojaviće se na aukciji u julu. Aukcijska kuća navodi da je crtež jedan od osam očuvanih da Vinčijevih crteža u privatnom vlasništvu.

Procenjena vrednost dela je između 11 i 16,7 miliona dolara. Prethodna rekordna prodaja se odigrala 2001. godine, kada je za Leonardov crtež "Konj i jahač" dato više od 11 miliona dolara. "Glava medveda" je bila u vlasništvu britanskog slikara Tomasa Lorensa. Nakon njegove smrti 1.830. godine, crtež je došao u ruke trgovca Samujela Vudburna, koji je delo prodao za 3,5 dolara. Aktuelni vlasnik ima "Glavu medveda" u posedu od 2008. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni