PORAST ZARAŽENIH U OSNOVNIM ŠKOLAMA: Strah da se ne ponovi jesen 2020.

M. Ostojić - Dopisnik iz Rima

07. 05. 2021. u 14:26

NAKON otvaranja škola od 7. aprila u Italiji se beleži porast broja pozitivnih kod učenika, posebno onih između 6 i 10 godina.

ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА: Страх да се не понови јесен 2020.

Foto: Epa

Takva situacija već se dogodila u jesen 2020. kada su izolovana žarišta u obdaništima i osnovnim školama.

Stoga je počelo strogo ulaženje u trag obolelima. Testira se školsko osoblje, deca, rodbina i osobame koje se u kući bave decom kako bi se školska godina zavšila u normalnim uslovima, jer je već prekidana suviše mnogo puta.

U padu je broj pozitivnih u izvesnom starosnom dobu učenika, osim onih između 6 i 10 godina. Do sada je otkriveno 28 žarišta, pretpostavlja se da ih je više i mora im se ući u trag. Povećanje broja zareženih je usledilo i identifikovano početkom maja, za razliku od samo nekoliko slučajeva početkom aprila. Radi se o “proračunatom riziku” kako je najavio premijer Mario Dragi kada je doneta odluka o otvaranju škola, a koju je smatrao prioritetnim u Italiji.

U slučaju pozitivnog testa, školske ustanove su obavezne da posle izolacije sačekaju sa povratkom u školu učenika ili osoblja, tek posle drugog negativnog testa urađenog posle 10 dana od prestanka izolacije. Bilo je slučajeva da je osoba i posle prvog negativnog testa vraćena u školu.

Tako se starosna granica novih pozitivnih na nacionalnom nivou pomerila na dole i iznosi 38,3 godine. I Italija koja otvara od 17. maja granice za turizam i razne aktivnosti uz mere predostrožnosti, a uz kampanju masovnog vakcinisanja mora da bude na oprezu. “Otvaramo se postepeno da se ne bi ponovo zatvorili“, a poslednje brojke najbolji su barometar upozorenja, 11.807 novih zaraženih na dnevnom nivou, 258 preminulih, a od početka pandemije 122.258.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu