KRAVČUK POSTAVIO ULTIMATUM O DONBASU: Pomenuo i odustajanje od pregovora u minskom formatu

Novosti online

03. 05. 2021. u 18:08

PREDSEDAVAJUĆI kijevske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Leonid Kravčuk postavio je ultimatum o Donbasu.

КРАВЧУК ПОСТАВИО УЛТИМАТУМ О ДОНБАСУ: Поменуо и одустајање од преговора у минском формату

Foto: Depositphotos/Printscreen

Diplomata je rekao da će tražiti odustajanje od pregovora u minskom formatu ako on ne bude mogao da se „reanimira“. Prema njegovim rečima, to se može postići objedinjavanjem pitanja razrađenih tokom sedam godina u klastere i njihovim zajedničkim razmatranjem.

- Biće jasno: bez ispunjavanja prvog pitanja ne može biti ispunjeno drugo i tako dalje - rekao je Kravčuk za televiziju „Ukrajina 24“.

Dodao je i da je takođe neophodno da se poboljša mehanizam uticaja na narušavanje prekida vatre. Prema rečima ukrajinskog diplomate, postoje prvi mali koraci ka postizanju „konkretnih efikasnih mera“.

- Takav dokument predložila je i sama Rusija na našem zajedničkom sastanku - istakao je predsedavajući kijevske delegacije.

Ako ovi koraci ne dozvole da se minski pregovori reanimiraju, Kravčuk je u tom slučaju predložio da se ovaj format napusti ili proširi – prenese u Evropu i promeni sastav učesnika u procesu na zvaničnike višeg nivoa.

Moskva je više puta ukazivala na nespremnost Ukrajine da realizuje Minske sporazume. Između ostalog, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova naglasila je da se u paketu mera nalaze konkretne odredbe usmerene na mirno rešavanje sukoba između Kijeva, Donjecka i Luganska, ali ukrajinske vlasti izbegavaju direktne kontakte i izbegavaju mogućnost rešavanja krize.

Umesto toga, Kijev iznosi ideje suprotne sporazumima. Ukrajinske vlasti, između ostalog, zahtevaju da Rusija poštuje sporazume, iako ona nije strana u sukobu. Savetnik za informacionu politiku ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Aleksej Arestovič, predložio je „Plan zajedničkih koraka“ koji podrazumeva povlačenje „ilegalnih formacija i plaćenika“ iz Donbasa. Šef kabineta predsednika Ukrajine je, sa svoje strane, Minske sporazume nazvao „neizvodljivim“. Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zapretio da će se Kijev jednostrano povući iz sporazuma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)