ZAPAD SPUŠTA GVOZDENU INFORMACIONU ZAVESU: Diplomata o sve jačoj antiruskoj kampanji u medijima

Novosti online

03. 05. 2021. u 16:28

ZAPADNE zemlje su počele da spuštaju gvozdenu informacionu zavesu, Rusija je prinuđena da reaguje, izjavio je zamenik predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.

ЗАПАД СПУШТА ГВОЗДЕНУ ИНФОРМАЦИОНУ ЗАВЕСУ: Дипломата о све јачој антируској кампањи у медијима

Foto: Piksabej

Prema njegovim rečima, zapadne države u OEBS-u su ruskoj delegaciji predale žalbu koja se odnose na poslednje zakone, a tiču se markiranja nekih medija kao stranih agenata.

- Na šta smo rekli da evolucija ruskog zakonodavstva nije ništa više nego odgovor na ono što se radi na Zapadu u poslednjih nekoliko godina. To nije naša inicijativa, Zapad je počeo da spušta gvozdenu informacionu zavesu i da opet stvara linije između istoka i zapada - rekao je Bujakevič.

Bujakevič je naveo da zapadne delegacije u OEBS-u ne daju direktne odgovore na pitanja o konkretnim situacijama.

- Navodimo im konkretne činjenice o narušavanju i molimo ih da prokomentarišu, a kao odgovor stalno dobijamo političke izjave o privrženosti fundamentalnim principima obezbeđivanja slobode izražavanja mišljenja. Posle toga se tema odmah prebacuje na položaj medija u Rusiji. Oni više vole da koriste političke parole antiruskog karaktera. U suštini, reč je o reprodukciji propagandnih klišea - primetio je diplomata.

Ova situacija se ponavlja, oseća se da zapadni partneri nemaju nameru da vode konstruktivan dijalog o problemima, koji postoje u medijima u okviru OEBS-a, objasnio je Bujakevič.

- U slučaju da Zapad bude spreman da započne proces ponovnog ujedinjenja medijskog prostranstva, mi ćemo to podržati. Za sada moramo da preduzmemo odgovarajuće mere na neprijateljske korake prema ruskim medijima - naglasio je diplomata.

Prema zakonu "O masovnim medijima", kako su ranije napomenuli u "Roskomnadzoru", materijali stranih medija, koji obavljaju funkciju stranih agenata, moraju biti distribuirani na teritoriji Rusije sa odgovarajućom oznakom. Ovakva norma služi za informisanje ruskih čitalaca o tome da materijali, koje ti mediji šire, podržavaju interese drugih država.

U državnoj Dumi su ranije izjavili da novi projekat o regulisanju aktivnosti fizičkih lica i organizacija stranih agenata ne krši ničija ustavna prava i da će ova inicijativa učiniti transparentnijim aktivnosti organizacija i pojedinaca. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)