STRAŠNO UPOZORENJE BELORUSKOG GENERALA: Narod vas ne podržava, biće nam gore nego u Ukrajini

Novosti online

02. 05. 2021. u 22:46

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije i komandant unutrašnjih trupa Nikolaj Karpenkov izjavio je da vlasti neće dozvoliti državni prevrat u zemlji.

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ БЕЛОРУСКОГ ГЕНЕРАЛА: Народ вас не подржава, биће нам горе него у Украјини

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Želeo bih da kažem onima koji još uvek gaje neke nade (o državnom prevratu). Pošto su se radikalizovali, da li svojim agresivnim delovanjem mogu nešto da promene u našoj zemlji, u Belorusiji? Želim da kažem jedno: to nikada neće uspeti - rekao je Karpenkov za televiziju STV.

Prema njegovim rečima, Belorusi neće podržati postupke koji bi mogli dovesti do krvi, nasilja i potpunog haosa.

- A narod to ne podržava, ni mladi to ne podržavaju. Svi su jasno videli do čega to može dovesti. Da može dovesti do terorističkih akata, krvi, nasilja, potpunog haosa, do nazadovanja naše zemlje. Živećemo mnogo gore nego što žive u Ukrajini - istakao je Karpenkov.

Karpenkov je takođe naveo da optuženi za pripremu državnog udara u Belorusiji i pokušaj ubistva predsednika Aleksandra Lukašenka "ne liče na revolucionare ni na heroje koji su spremni da se žrtvuju. To su sitni prevaranti".

Prema njegovim rečima, njihov cilj je bio da se "presretnu finansijski tokovi, prevedu na sebe i podmite ljude koji bi im pomogli", a zatim "taj novac podele".

Predsednik Belorusije Aleksandara Lukašenko saopštio je 17. aprila da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

naranca

03.05.2021. 01:15

Ajde molim te general lupa gluposti Sta fali zemljama koje su imale ili imaju gradjanski rat?Sta fali Jugoslaviji? Libiji? Siriji?...................Evo Nemacka se ujedinila i njeni stanovnici grcaju od muke!!!!!!!!!!!!!!

Vlado

03.05.2021. 05:46

Narodi koji su stolecima ziveli u diktaturama ne mogu preko noci da postanu demokratske zemlje, jer ce inace izgledati kao Srbija u zadnjih 20 godina.

naranca

03.05.2021. 13:48

@Vlado - Ma cijjjjjeli svijjjet ce bittt demokracja..............ne doduse preko noci nego preko zime......Nuklearne zime!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naranca

04.05.2021. 18:26

@Vlado - Ili kao CRO danas, sa svojim starim Evropskim!!!!!!!! Demokratskim pozdravima ''Za dom spremni.Srbe na vrbe.Kolji Srbina.'' Demokracija koja se osjeca.

NIKO99

03.05.2021. 07:41

Promjene su normalna pojava i kada se promjene ne dešavaju redovim putem onda se to desi vanredno. Što više odlažu smjenu Lukašenka mirnim putem to je veća vjerovatnoća da će doći do smjene oružanim i nasilnim putem. Izbori su osmišljeni da se nebi vodio rat oko smjene vlasti. Nadajmo se da u Rusiji i Bjalorusiji imaju nekakav plan po kome bi mogli kao normalan svijet redovno vršiti izmjene na vrhu države.

naranca

03.05.2021. 14:38

@NIKO99 - ''Promjene su normalna pojava i kada se promjene ne dešavaju redovim putem onda se to desi vanredno.'' To ISTO je rekao i JFK..............................A onda ......Dallas Texas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

naranca

04.05.2021. 13:17

On (..............) nema pravo na zivot jer nije ( Demokrata.Nacista.Belac.Crnac.Komunista.Arijevac.Bogat.Musko.Zensko.Mlad .Star----precrtati nepotrebno).........potpis Ministarstvo Demokracije.

naranca

04.05.2021. 14:30

ima ovde jos materijala nemojte sad da ih presecate....Oni su placeni da pljuju po novinama po Rusiji i Srbiji.....dajte im sansu da zarade neki dinar kunu tolar

naranca

04.05.2021. 18:20

Iz naslova se ne razanaje kome general preti. Ali bilo kako bilo trebalo bi da se bavi vojnom naukom a ne politikom kao nekada nas cuveni vojskovodja Veljko Kadijevic