STRAŠNO UPOZORENJE BELORUSKOG GENERALA: Narod vas ne podržava, biće nam gore nego u Ukrajini

Novosti online

02. 05. 2021. u 22:46

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Belorusije i komandant unutrašnjih trupa Nikolaj Karpenkov izjavio je da vlasti neće dozvoliti državni prevrat u zemlji.

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ БЕЛОРУСКОГ ГЕНЕРАЛА: Народ вас не подржава, биће нам горе него у Украјини

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Želeo bih da kažem onima koji još uvek gaje neke nade (o državnom prevratu). Pošto su se radikalizovali, da li svojim agresivnim delovanjem mogu nešto da promene u našoj zemlji, u Belorusiji? Želim da kažem jedno: to nikada neće uspeti - rekao je Karpenkov za televiziju STV.

Prema njegovim rečima, Belorusi neće podržati postupke koji bi mogli dovesti do krvi, nasilja i potpunog haosa.

- A narod to ne podržava, ni mladi to ne podržavaju. Svi su jasno videli do čega to može dovesti. Da može dovesti do terorističkih akata, krvi, nasilja, potpunog haosa, do nazadovanja naše zemlje. Živećemo mnogo gore nego što žive u Ukrajini - istakao je Karpenkov.

Karpenkov je takođe naveo da optuženi za pripremu državnog udara u Belorusiji i pokušaj ubistva predsednika Aleksandra Lukašenka "ne liče na revolucionare ni na heroje koji su spremni da se žrtvuju. To su sitni prevaranti".

Prema njegovim rečima, njihov cilj je bio da se "presretnu finansijski tokovi, prevedu na sebe i podmite ljude koji bi im pomogli", a zatim "taj novac podele".

Predsednik Belorusije Aleksandara Lukašenko saopštio je 17. aprila da su opozicionar Grigorij Kostusev, politikolog Aleksandar Feduta i advokat Jurij Zenkovič planirali atentat na njega i njegove sinove.

Za organizaciju pokušaja atentata optužio je američke obaveštajne službe i američko rukovodstvo. Prema rečima direktora KGB Belorusije Ivana Tertela, prevrat je bio planiran za jun ili jul ove godine.  

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) izvestila da su u Rusiji, u zajedničkoj specijalnoj operaciji FSB-a i KGB Belorusije, presečene ilegalne aktivnosti Jurija Zenkoviča, koji ima dvojno američko i belorusko državljanstvo, i državljanina Belorusije Aleksandra Fedute. Prema navodima FSB-a, oni su planirali vojni prevrat u Belorusiji prema razrađenom scenariju obojenih revolucija uz učešće lokalnih i ukrajinskih nacionalista, kao i fizičku eliminaciju beloruskog predsednika.

S tim u vezi, načelnik istražnog odeljenja KGB-a Belorusije Konstantin Biček saopštio je pre nekoliko dana da je Zenkovič u potpunosti priznao krivicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost