MASOVNI PROTEST PROTIV JANŠE: Hiljade ljudi se okupilo u centru LJubljane uprkos epidemiološkim merama

Jurica Kerbler

27. 04. 2021. u 22:23

NEKOLIKO hiljada ljudi, usprkos strogim epidemioloških merama okupilo se večeras u centru Ljubljane na mirnom protestu protiv premijera Janeza Janše.

МАСОВНИ ПРОТЕСТ ПРОТИВ ЈАНШЕ: Хиљаде људи се окупило у центру Љубљане упркос епидемиолошким мерама

Foto: Printsrin

Među okupljenima bili su i istaknuti slovenački intelektualci leve orijentacije koji tvrde da Janša provodi 'desni teror' i strahovladu, a da sadašnja vlast nije demokratska.

Protest je održan na dan kada Slovenci imaju državni praznik Dan otpora, kojim se podseća na osnivanje Oslobodilačke fronte 1941. godine, koja je povela borbu protiv fašizma i nacizma. Građani Ljubljane pozvali su vladu da odstupi, a prosvednicima su se pridružili i bivši partizani. Mnogi su nosili transparente na kojima je bila ucrtana prekrižena svastika, a građani su tvrdili da Janša koristi zdravstvenu krizu kako bi provodio desni teror.

Zamerali su Janši i udar na medije, posebno na agenciju STA. Centrom Ljubljane odzvanjalo je ”smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Policija nije intervenisala, ali je saopštila da skup nije bio prijavljen. Reč je o najvećem okupljanju protiv vlade u zadnjih nekoliko godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave