RUSKI MINISTAR ODBRANE: Pažljivo pratimo aktivnosti NATO i SAD, preduzimamo mere

Novosti online

27. 04. 2021. u 11:25

RUSIJA pažljivo prati vežbe NATO u Evropi, poručio je ruski ministar odbrane Sergej Šogu. Aktivnosti SAD i NATO u Evropi doprinose rastu napetosti na vojnom planu, a nacionalističko raspoloženje u Ukrajini provocira oružani sukob u Donbasu. Zbog svega toga, Rusija preduzima odgovarajuće mere, ističe Šojgu.

РУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Пажљиво пратимо активности НАТО и САД, предузимамо мере

Foto: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

- I dalje pomno pratimo situaciju, tok prebacivanja i razmeštanja snaga NATO u Evropi u okviru vežbe "Branilac Evrope 2021" (Defender Europe 2021). Pratimo prebacivanje pripadnika 53. Pešadijske brigade 29. divizije snaga Nacionalne garde SAD koji su prekjuče stigli u albansku luku Drač. Zajedno s njima stiglo je i 750 jedinica vojne tehnike - rekao je Šojgu na sednici Saveta ministara Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja se održava u tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu.

Šojgu upozorava da se u Evropi modernizuje infrastruktura, da raste intenzitet operativnih i borbenih priprema, da se realizuje određena američka koncepcija „četiri po trideset“ (da se u Evropi, u roku od 30 dana, pojavi 30 mehanizovanih bataljona, 30 eskadrila i 30 brodova).

Podgrevaju se nacionalistička raspoloženja u Ukrajini što provocira oružani sukob u Donbasu, uključujući i pogranične ruske regione“, rekao je ruski ministar.

Šojgu ističe da Rusija premešta svoju vojsku u granicama svoje zemlje u skladu sa sopstvenim planovima i tu nema, niti može biti bilo kakvog spoljnog uticaja.

- U poslednje vreme samo oni lenji se nisu pridružili horskim optužbama na račun Rusije iz svakakvih razloga. Te ne sviđa im se što održavamo vežbe na svojoj teritoriji, te povratak vojnika u stalne baze ih nervira. Neko je odlučio da nas upozori na posledice naših aktivnosti na našoj teritoriji. Želim da istaknem da takva upozorenja ne prihvatamo i nameravamo da i dalje činimo sve što je neophodno da osiguramo bezbednost naših granica - naveo je on.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – "Defender Europe 2021". Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)