HELIKOPTER NASE NA MARSU IZVEO TREĆI LET: U vazduhu proveo 80 sekundi

Novosti online

26. 04. 2021. u 11:15

Minijaturni helikopter Indžinuiti, težak manje od dva kilograma, koji se na Marsu nalazi u sklopu misije rovera Perseverance, obavio je i treći let, a ovaj put je u vazduhu proveo 80 sekundi.

ХЕЛИКОПТЕР НАСЕ НА МАРСУ ИЗВЕО ТРЕЋИ ЛЕТ: У ваздуху провео 80 секунди

Foto: Tanjug/AP

Po podacima NASE helikopter se vinuo do visine od oko pet metara, potom je izveo bočni manevar od 50 metara, u vazduhu je proveo 80 sekundi, a zatim se vratio na početnu poziciju.

Nedeljni let bio je najambiciozniji dosad, ali inženjeri kažu da će pokušati da postignu još bolji rezultat. Želeli bi dosegnu krajnje granice letelice, čak i ako krajnja posledica bude njeno potpuno uništenje.

Piloti su kazali da se helikopter i ovaj put najpre zaustavio, potom kratko lebdeo okrećući kameru u svim smerovima, bočno se pomakao, vratio se u prvobitnu poziciju i na kraju sleteo.

Prethodna dva leta izvedena su u ponedeljak i četvrtak, a prvi će u istoriji ostati upisan kao prvi kontrolisani let na drugoj planeti.

Indžinuiti je na Mars stigao sredinom februara. Tamo ga je dopremio rover Perseverance koji je sleteo u krater Jezero na Crvenoj planeti. Naučnici bi ovim poduhvatom želeli da dokažu da postoji mogućnost letenja u retkoj atmosferi Marsa.

Pojasnili su da bi se u budućnosti ovakvi helikopteri mogli koristiti za izviđanje terena pre slanja u svemir rovera i astronauta, međutim i za istraživanje nekih teško pristupačnih lokacija, poput litica.

NASA je odobrila još dva leta pre nego što će se Perseverance posveti primarnoj misiji - potrazi za znacima života u krateru Jezero.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)