ŠEF RUSKOG KOSMIČKOG PROGRAMA: Prvi modul ruske orbitalne stanice biće gotov 2025. godine

Novosti online

20. 04. 2021. u 22:16

PRVI modul nove ruske orbitalne stanice biće spreman za lansiranje 2025. godine, a radi se o Naučno-energetskom modulu koji je ranije bio predviđen za Međunarodnu svemirsku stanicu, saopštio je šef „Roskosmosa“ Dmitrij Dogozin.

ШЕФ РУСКОГ КОСМИЧКОГ ПРОГРАМА: Први модул руске орбиталне станице биће готов 2025. године

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

-Već se radi na prvom glavnom modulu za novu rusku orbitalnu službenu stanicu. Raketno-kosmička korporacija 'Energija' dobila je zadatak da osigura da modul bude spreman za lansiranje u ciljanu orbitu 2025. godine“, napisao je Rogozin na Telegramu.

Šef „Roskosmosa“ je priložio i video koji prikazuje radove u korporaciji „Energija“ na stvaranju Naučno-energetskog modula.

Raketno-kosmička korporacija „Energija“ pravi Naučno-energetski modul od 2012. godine. Prvobitno je pretpostavljano da će modul biti napravljen do 2015. godine, ali to se nije desilo.

Prema otvorenim izvorima, letački korpus modula sastavlja se od 2017. godine, a 2018. godine je započeto sa kopnenim testiranjima.

Ranije je Rusija najavila da će se povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice (MSS) za četiri godine i da će početi da stvara novu nacionalnu orbitalnu stanicu.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)