CIA i FBI PLANIRALE ATENTAT ZA DAN POBEDE? Lukašenko otkrio detalje - "Za mene i moju decu pripremili su egipatski scenario!"

Novosti onlajn

19. 04. 2021. u 18:53

SPECIJALNE službe Belorusije i Rusije sprečile su vojni puč u Minsku.

ЦИА и ФБИ ПЛАНИРАЛЕ АТЕНТАТ ЗА ДАН ПОБЕДЕ? Лукашенко открио детаље - За мене и моју децу припремили су египатски сценарио!

Foto: Arhiva Novosti

Prema navodima vlasti, zaverenicima su pomagali CIA i FBI, koji su bili zainteresovani za atentat na beloruskog lidera. Da bi sprečio pobune u zemlji, Lukašenko priprema predsednički dekret - „principijelnu odluku za četvrt veka“, kako ju je sam nazvao. Za nekoliko dana o tome će razgovarati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Egipatski scenario"

Detalje specijalne operacije za sprečavanje vojnog puča otkrio je sam Lukašenko.

Ipak, pre nego je ove detalje i izneo, unapred je upozorio: tema je, kako beloruski predsednik kaže, „izuzetno osetljiva“.

- To se direktno tiče mene i moje dece - objasnio je tokom volonterskog čišćenja u svom rodnom selu Aleksandrija, u okrugu Šklovski.

- Zaverenici su planirali da uhvate jedno dete, pa drugo, kako to već funkcioniše. "Stavićemo ga u podrum". Inače, takav podrum je pripremljen u Gomeljskoj oblasti. Uhapsili smo zavereničku grupu, oni su objasnili i pokazali kako je sve planirano - rekao je Lukašenko, a prenose RIA novosti. 

Prema njegovim rečima, puč su planirali beloruski opozicionari privedeni ranije u Moskvi, uključujući politikologa Aleksandra Fedutu i ​​advokata Jurija Zenkoviča. A pomogle su im strane specijalne službe - „najverovatnije, CIA ili FBI“, navodi Lukašenko.

TV kanal "ONT" prikazao je izveštaj o tome kako su službenici KGB Belorusije i FSB Rusije zadržali zaverenike na aerodromu. Ali glavni deo zapleta su zapravo presretnuti pregovori zaverenika.

U jednom od moskovskih restorana Feduta i Zenkovič komuniciraju putem video-veze ZUM sa beloruskim opozicionarima koji žive na zapadu. Oni razgovaraju o atentatu koji je izveden na egipatskog predsednika Anvara el Sadata, na vojnoj paradi u Kairu 1981. godine.

- Došlo je do uspešne transformacije, ne režima, već bar rotacije u Egiptu - kaže na snimku razgovora Feduta.

Beloruske snage bezbednosti pojasnile su da je puč planiran za 9. maj, tokom parade povodom Dana pobede. Računali su na vojsku koja je prešla na stranu opozicije.

Pored toga, uhapšeni su „vodili konsultacije u Sjedinjenim Državama i Poljskoj“. Prema Minsku, pregovore sa Zapadom nadzirao je advokat Zenkovič. Jurij Zenkovič ima dvojno državljanstvo – belorusko i američko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)