LE PENOVA POPULARNIJA OD MAKRONA: Najnovija ispitivanja pokazala - rastu šanse opozicije u Francuskoj

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

17. 04. 2021. u 09:19

LIDERKA "Nacionalnog okupljanja" Marin le Pen iskoračila je po popularnosti ispred francuskog predsednika Emanuela Makrona.

ЛЕ ПЕНОВА ПОПУЛАРНИЈА ОД МАКРОНА: Најновија испитивања показала - расту шансе опозиције у Француској

Foto: AP i EPA

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja, u susret predsedničkim izborima koji će se održati tačno za godinu dana, Le Penova se nalazi na prvom mestu i ima prednost u prvom krugu u odnosu na aktuelnog stanara Jelisejske palate.

Zavisno od toga kog kandidata klasična desnica bude izabrala za svog predstavnika, Marin le Pen u odnosu na centristu Makrona ima prednost od 26 prema 25 odsto ili 28 prema 27.

Predsednica stranke krajnje desnice umnogome je u poslednje vreme popravila imidž i pridobila mnoge nove pristalice, naročito u redovima klasične desnice, imajući u vidu rastuću nebezbednost u određenim delovima zemlje. Naruku joj usred pandemije idu i mnogobrojne kritike koje je do sada izricala na račun Evropske unije.

S druge strane, upravljanje pandemijom jedan je od razloga opadanja poverenja u aktuelnu vlast Francuza nezadovoljnih nizom preduzetih mera, od kasne nabavke maski, preko loše politike testiranja, do sporog vakcinisanja. Zbunjenost izazvana informacijama oko određenih vakcina u poslednje vreme tome je još više doprinela.

Kada se pritom uzme u obzir da levica nije imala niži skor u ukupnom zbiru još od 1974. godine, šanse Marin le Pen su značajno porasle. Razlika u drugom krugu se u ispitivanjima znatno smanjila u odnosu na prethodne izbore: trenutno vodi Makron s 56 prema 44 odsto, dok je pre četiri godine odnos bio 66 prema 34.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)