AMERIČKA ŠIZOFRENIJA I ZAČARANI KRUG SANKCIJA – Ovo su prepreke za ozbiljan dijalog Rusije i SAD

Novosti onlajn

16. 04. 2021. u 17:14 >> 17:14

SJEDINJENE Države nastavljaju nepredvidivu politiku prema Rusiji po sistemu toplo-hladno: posle poziva predsedniku Vladimiru Putinu na sastanak, Vašington je proterao 10 ruskih diplomata i uveo nove sankcije Moskvi.

АМЕРИЧКА ШИЗОФРЕНИЈА И ЗАЧАРАНИ КРУГ САНКЦИЈА – Ово су препреке за озбиљан дијалог Русије и САД

Foto: Depositphotos

Ruski eksperti se pitaju može li se, uz šizofreno ponašanje Amerikanaca i začarani krug sankcija, uopšte voditi ozbiljan dijalog.

Američki predsednik DŽo Bajden, komentarišući uvođenje novih sankcija Rusiji, rekao je da se nada da će na leto imati sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom negde u Evropi, a podsetio je i na značajnu odgovornost Rusije i SAD kao dve supersile u sferi globalne bezbednosti.

Ruski politikolog Leonid Krutakov kaže da  Bajdenove poruke Rusiji treba tumačiti gledajući šta Amerikanci rade, a ne šta pričaju. 

- Uvedene su nove sankcije, a Bajden je čak izjavio da očekuje odgovor Rusije i da će on biti ’adekvatan‘. Reči su jedno, a dela su sasvim drugo. A zasad sve ide istom putanjom. Najavljeno je i uvođenje novih sankcija protiv ’Severnog toka 2‘. U suštini, Bajden je istakao jedino područje u kojem je voljan da sarađuje i u kojem SAD neizbežno moraju da sarađuju sa Rusijom, a to je nuklearna bezbednost. Nekada se svet zasnivao na nuklearnoj konfrontaciji između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Vratili smo se nekako neprimetno i prilično brzo u to stanje u kojem smo nekada bili — u stanje Hladnog rata - rekao je ekspert. 

Čudno šizofreno ponašanje SAD 

Ekonomista Vladimir Batjuk sa Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka konstatuje da Bajdenove izjave zaista ostavljaju dosta čudan utisak i osećaj neke šizofrenije, o čemu već otvoreno govore u Moskvi.

- S jedne strane, govori se potrebi saradnje s Rusijom u čitavom nizu oblasti koje su zaista važne sa stanovišta američke nacionalne bezbednosti. Recimo, kontrole nad strateškim nuklearnim naoružanjem. S druge, istovremeno se uvode sankcije, u zemlji je maltene objavljeno vanredno stanje zbog ponašanja Rusije i famoznog ruskog mešanja u američke izbore. Sve to čudno deluje - naglasio je ekspert. 

U ruskim političkim krugovima sve više dolaze do zaključka da je naprosto besmisleno voditi bilo kakav ozbiljan i produktivan dijalog s američkom administracijom koja je u takvom šizofrenom stanju, primećuje Batjuk.

Začarani krug američkih sankcija

Leonid Krutakov komentariše i začarani krug beskrajnih američkih sankcija protiv Rusije, na koje neminovno sledi odgovor Moskve. Po njegovom mišljenju, to je jama u koju pokušavaju da uvuku Rusiju sve dublje. 

- Ako govorimo o ekonomskim sankcijama, u toj sferi su nas ograničili. Amerikanci su uspostavili koncepciju u kojoj je Rusija svetska benzinska pumpa i dobavljač energetskih resursa. To nam nije zabranjeno, ali sve ostalo je sankcionisano. Zabranjeno nam je da prodajemo visoke tehnologije, finansijski nemamo pravo da uzimamo kredite na međunarodnom tržištu, to jest, to je moguće ali uz vrlo kratak rok od 14 dana – doneseš novac na rusko devizno tržište, obrneš ga i odneseš, čime se na neki način stvara mehanizam isisavanja novca iz Rusije - objašnjava Krutakov. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, povodom novih sankcija koje je Amerika uvela protiv Rusije i proterivanja deset ruskih diplomata, da će odgovor Moskve zavisiti od odluke šefa države Vladimira Putina. Podsetio je, međutim, da je princip reciprociteta i dalje na snazi. 

Krutakov naglašava da, uprkos svemu, Rusija ne odustaje od dijaloga nadajući se da on može ipak doneti konstruktivne rezultate, ali i upozorava da ne treba očekivati da će sastanak Putina i Bajdena nešto radikalno i globalno promeniti.

Ovo je samo početak dijaloga, ako uopšte i dođe do sastanka, imajući u vidu da je Bajden, kako kaže Krutakov, postao talac sopstvene retorike. On pojašnjava da ovo zapravo nije samo Bajdenova retorika, već ukupna predizborna retorika na osnovu koje je on i pobedio - a ona je rusofobična i antiruska. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragoljub

17.04.2021. 20:17

Ako i dodje do sukoba Ukrajine i Rusije zbog ugnjetavanja ruskog naroda na istoku ukrajine bice to, uz medjunarodnu zajednicu kreni stani rat. Rusi ne treba da nasednu na ove trikove. Ako krenu ne treba stati do Kijeva, e tek tamo stati ako hoce da pregovaraju i nema povlacenja na pocetak kao sto ce traziti medjunarodna zajednica. Ratom su dobili ono sto su dobili jer zapadni svet je trazio rat.