PISMO BAJDENU: Bivši svetski državnici i nobelovci pisali američkom predsedniku

Novosti online

15. 04. 2021. u 09:58

VIŠE od 60 bivših predsednika država i vlada, među kojima bivši čelnici Velike Britanije,Francuske, Italije, kao i više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su američkog predsednika DŽoa Bajdena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji vakcine protiv kovida-19.

ПИСМО БАЈДЕНУ: Бивши светски државници и нобеловци писали америчком председнику

Foto: Tanjug/AP

Ukidanje prava intelektualnog vlasništva ubrzalo bi proizvodnju i odgovor na pandemiju korona virusa u siromašnijim zemljama koje bi možda čekale godinama na imunizaciju čitavog stanovništva.

Predsednik Bajden je rekao da niko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vođstvo koje samo SAD može da osiigura, rekao je bivši britanski premijer Gordon Broun.

U pismu se koje su uputili Bajdenu oni ga pozivaju da podrži predlog Južne Afrike i Indije da se pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji privremeno suspenduju prava intelektualnog vlasništva povezana sa vakcinisanjem i lečenjem kovida-19.

Dodaje se da bi, s obzirom na dosadašnju brzinu proizvodnje cepiva, većina siromašnijih država morala da čeka najmanje do 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv kovida-19.

- Nove mutacije virusa i dalje će uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi i na svakom mestu ne budu imali pristup sigurnoj i efikasnoj vakcini - rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju DŽosef Stiglic.

Među ostalim potpisnicima pisma nalaze se i Fransoa Oland, Meri Robinson, Fernando Enrike Kardozo, Huan Manuel Santos i Elen DŽonson Serlif - bivši predsednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije - zatim bivši italijanski premijeri Mario Monti i Romano Prodi, te bivša novozelandska premijerka Helen Klark. Pismo supotpisali i Leh Valensa i Mihail Gorbačov u dvostrukom svojstvu - bivših predsednika Poljske odnosno Sovjetskog Saveza i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Među potpisnicima Nobelovcima nalaze se imena poput Šeldona Li Glašou, Gerarda Hofta, Elfriede Jelinek, Denis Mukvege, Herte Miler, Orhana Pamuka,...     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)