PISMO BAJDENU: Bivši svetski državnici i nobelovci pisali američkom predsedniku

Novosti online

15. 04. 2021. u 09:58

VIŠE od 60 bivših predsednika država i vlada, među kojima bivši čelnici Velike Britanije,Francuske, Italije, kao i više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su američkog predsednika Džoa Bajdena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji vakcine protiv kovida-19.

ПИСМО БАЈДЕНУ: Бивши светски државници и нобеловци писали америчком председнику

Foto: Tanjug/AP

Ukidanje prava intelektualnog vlasništva ubrzalo bi proizvodnju i odgovor na pandemiju korona virusa u siromašnijim zemljama koje bi možda čekale godinama na imunizaciju čitavog stanovništva.

Predsednik Bajden je rekao da niko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vođstvo koje samo SAD može da osiigura, rekao je bivši britanski premijer Gordon Broun.

U pismu se koje su uputili Bajdenu oni ga pozivaju da podrži predlog Južne Afrike i Indije da se pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji privremeno suspenduju prava intelektualnog vlasništva povezana sa vakcinisanjem i lečenjem kovida-19.

Dodaje se da bi, s obzirom na dosadašnju brzinu proizvodnje cepiva, većina siromašnijih država morala da čeka najmanje do 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv kovida-19.

- Nove mutacije virusa i dalje će uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi i na svakom mestu ne budu imali pristup sigurnoj i efikasnoj vakcini - rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džosef Stiglic.

Među ostalim potpisnicima pisma nalaze se i Fransoa Oland, Meri Robinson, Fernando Enrike Kardozo, Huan Manuel Santos i Elen Džonson Serlif - bivši predsednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije - zatim bivši italijanski premijeri Mario Monti i Romano Prodi, te bivša novozelandska premijerka Helen Klark. Pismo supotpisali i Leh Valensa i Mihail Gorbačov u dvostrukom svojstvu - bivših predsednika Poljske odnosno Sovjetskog Saveza i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Među potpisnicima Nobelovcima nalaze se imena poput Šeldona Li Glašou, Gerarda Hofta, Elfriede Jelinek, Denis Mukvege, Herte Miler, Orhana Pamuka,...     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno