OVDE JE ROĐEN PRINC FILIP: Tužno detinjstvo obeležilo prognanstvo iz Grčke kada je imao samo 18 meseci (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 04. 2021. u 18:48

PRINC Filip i suprug kraljice Elizabete II preminuo je juče.

ОВДЕ ЈЕ РОЂЕН ПРИНЦ ФИЛИП: Тужно детињство обележило прогнанство из Грчке када је имао само 18 месеци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug AP

Filip je imao pravoslavne korene. Rođen je u vili Mon Repos na grčkom ostrvu Krf, kao potomak grčke i danske kraljevske porodice, kao sin jedinac i peto i poslednje dete princa Endrua i princeze Alis. 

Datum na krštenici je 28. maj, jer se Grčka tada još držala julijanskog kalendara.

Iako se sam deklarisao kao Danac, on je negovao svoje pravoslavne korene baš što čini i njegov sin princ Čarls, koji redovno posećuje Svetu Goru – doduše u svojstvu privatnog lica – a bio je i u Srbiji.

Mon Repos palata se nalazi na vrhu brda Analipsis, u blizini Kanoni oblasti. Okružena je ogromnim predivnim parkom. Građena je od 1824. do 1831. godine, po nalogu tadašnjeg guvernera Krfa (Krf je bio pod upravom Britanaca) Frederika Adamsa, a kao poklon za njegovu suprugu - Krfljanku Ninu Palatianu.

Gospođa Palatianu nije dugo uživala u ovoj palati, jer je Adams otišao na službu u Indiju. Palata je tako pretvorena u letnju rezidenciju svih britanskih guvernera.

Posle ujedinjenja Jonskih ostrva sa Grčkom, palata je poklonjena grčkom kralju Georgiosu I, koji joj je tada dao ime "Mon Repos".

Sama palata nije velika, ali je izuzetno arhitektonsko ostvarenje britanskog kolonijalnog stila.

Posle zbacivanja monarhije u Grčkoj, palata Mon repos je bila zapuštena, ali je sada potpuno renovirana i pretvorena u muzej koji čuva mnoga ostrvska blaga.

Kada je 1922. godine došlo do državnog udara, Filipov otac je odlukom revolucionarnog suda prognan iz Grčke.

Po njega je došao britanski ratni brod koji mu je poslao kralj Džordž Peti, rođak po drugom kolenu.

Beba Filip je veći deo puta proveo u kolevci od sanduka za pomorandže.

Njegovo detinjstvo je bilo tužno. Kako je rekao Majkl Parker, koji je bio prvi privatni sekretar princa, Filip je bio usamljen.

- Kad mu je trebao otac, nikoga nije bilo tu za njega. Brak njegov roditelja je uništen. Majka se priključila religioznom redu. Mladog princa od Grčke su slali od rođaka do rođaka i od škole do škole – rekao je on.

Već u vreme njegovog rođenja brak njegovih roditelja bio je u teškoj krizi. U vreme vojnog puča Filipov otac otišao je u egzil u Monte Karlo, gde je živeo sa svojom ljubavnicom, dok se Alis sa petoro dece zatekla u egzilu u Parizu, kada je Filip imao godinu i po.

U početku su se nastanili u kućici u predgrađu koja je bila u vlasništvu njegove tetke Marije Bonaparte, koja je bila udata za princa Džordža od Grčke. Filipov rođak je bio gej - princ Džordž je bio zaljubljen u svog ujaka, princa Valdemara iz Danske, i to nije krio. Porodica nije imala novca, izdržavale su ih bogate tetke, a Filipove četiri sestre su morale da potraže isto tako bogate supruge.

Kad je Filip imao osam godina majka mu je obolela od šizofrenije a otac je odbio da prihvati decu. Sledeće godine sve Filipove sestre su se udale za Nemce, a on je ostao kod rođaka. Oca gotovo da nije ni sreo, a dešavalo se da godinama ništa ne čuje o majci, sve dok ih jednog dana nije spojila tragedija – Filipova sestra Sesilija, njen muž, svekrva i dva sina doživeli su stravičnu avionsku nesreću 1937.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)