TAKO SAM SREĆAN... VOLIM SVOG KANCELARA: SMS afera trese Austriju, Sebastijan Kurc u centru skandala

Novosti online

10. 04. 2021. u 10:53

AUSTRIJU potresa SMS afera koja bi mogla uzdrmati dosad prilično stabilnu poziciju kancelara Sebastijana Kurca.

ТАКО САМ СРЕЋАН... ВОЛИМ СВОГ КАНЦЕЛАРА: СМС афера тресе Аустрију, Себастијан Курц у центру скандала

Foto: Tanjug/AP

Nakon velikog skandala "Ibica" koji je doveo do raspada austrijske vlade, predsednik Slobodarske partije (FPO) i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe podneo je ostavku, otvorena je velika istraga koja je otmicu istražila u neočekivanom pravcu.

Otkriveno je da je Kurc iskoristio poziciju svog bliskog prijatelja i moćnog saveznika, kako bi mu pomogao oko problema koje je kancelar imao sa Katoličkim crkvom.

Ali ovo nije jedini ili najveći zločin koji se pripisuje Kurcu.

Mnogo je opasnije da se sa svakim novim dokazom, objavljenim člankom i video zapisom gotovo savršena fasada koju austrijski kancelar godinama gradi polako, ali sigurno ljušti.

Kurc je donedavno uživao veliku podršku - glasači su mu verovali kada je obećao da će se boriti za promene u zemlji.

Ubrzo je postigao mnogo, bar na tom vizuelnom nivou - promenio je sve, od naziva zabave do boje (od crne do tirkizne).

Mlade je privukao svojim godinama (imao je 31 godinu kada je postao kancelar), ličnim imidžom i pažljivo osmišljenom komunikacijom na društvenim mrežama.

Antiimigrantska retorika koju je zagovarao 2015. godine i dalje je jedna od njegovih najvažnijih politika, a evropski blok desnog centra već ju je ispod glasa nazvao "budućnošću konzervativne Evrope".

Kurc je uspeo da se neozleđen izvuče iz skandala na Ibici 2019. godine i ponovo formira koaliciju, ovog puta sa zelenim.

Kako je došlo do rušenja imidža?

Istraga sada ukazuje da Kurc godinama gradi imidž "dobrog dečaka", dok je iza vrata oko sebe stvorio usku mrežu lojalista u vladi, privatnom sektoru i medijima.

Kritičari su lojalističku mrežu nazvali "Kurcova kuća" (misleći na političku dramu Kuća od karata).

Umesto "novog stila" koji je obećao, Kurc je pokazao Austrijancima da je "sve dozvoljeno".

- Čak i pre Ibice, nova Austrijska narodna stranka (OVP) obećala nam je novi politički stil, transparentnu politiku. Štaviše, ušli su u koaliciju sa Zelenima, strankom za koju smo mislili da je posvećena ljudskim pravima, transparentnosti, nezavisnosti medija. Još uvek čekamo odgovor na pitanje kako smo došli do ovoga? Da li smo došli do "nove normale" gde "sve prolazi"? U svakom slučaju ne pripadam toj grupi", napisala je komentatorka Rut Vodak nedavno za Der Standard.

- Kurcov sistem je od početka dizajniran da preuzme kontrolu nad državnim institucijama i stvori državu u državi - rekao je za Politiku Kai Jan Krainer, parlamentarni lider opozicionih socijaldemokrata.

Krainer se osvrnuo na aferu SMS koja je otkrila kako je tirkizno-plava vlada 2018. i 2019. godine postavila "svoje ljude" na važne javne i privatne funkcije.

Glavni čovek zbog kojeg se Kurc ovih dana preterano znoji je Tomas Šmid.

Šmid je bivši generalni sekretar Ministarstva finansija koji je "sredio" svoju direktorsku funkciju u državnom holdingu Obag, pokazuju transkripti poruka koje su objavili austrijski mediji.

Do 2018. godine Šmid je bio visoki zvaničnik austrijskog Ministarstva finansija, da bi do pozicije izvršnog direktora Obaga stigao uz pomoć Kurcovih saveznika, iako nikada nije radio kao izvršni direktor korporacije i nije imao međunarodno iskustvo.

Nakon višemesečnog rada na otvaranju novog posla - navodno je imao prste u pisanju opisa posla za posao i lično je odabrao upravni odbor da ga zaposli, bila mu je potrebna još jedna potvrda.

"Volim svog kancelara"

On je poslao poruku Sebastianu Kurcu u kojoj traži da mu obeća da će na novom radnom mestu imati pravu moć, a ne samo ceremonijalnu ulogu.

- Dobijate sve što poželite - odgovorio mu je Kurc.

- Tako sam srećan... Volim svog kancelara - napisao mu je Šmid.

Samo nekoliko nedelja pre nego što je Šmid dobio posao direktora u državnom holdingu, pomogao je kancelaru u osetljivom pitanju koje je uključivalo Katoličku crkvu.

Stoga neki smatraju da to nije bio planirani sistem postavljanja lojalista na važne položaje, već nagrađivanje saveznika za lojalnost.

Naime, nakon što je migrant početkom 2019. godine izbo lokalnog državnog službenika u zapadnoj Austriji, Kurc je najavio oštar novi zakon koji omogućava vlastima da u preventivni pritvor stave azilante koji se smatraju "opasnim".

Ali katoličke vođe, predvođene popularnim bečkim nadbiskupom, kardinalom Kristof Šenborn, usprotivile su se toj ideji, javno je upoređujući sa taktikom koju koriste represivni režimi.

- Svaka diktatura na svetu zaključava ljude zbog nepoverenja - napisao je Šenborn. "Sutra to možemo biti vi ili ja."

Kurc je ohrabrio Šmida da nastavi sa planom i izvrši pritisak na crkvu.

Šmid je objasnio da će obavestiti kolege iz Crkve da će "u kontekstu preispitivanja svih poreskih privilegija širom Republike, ministarstvo finansija vrlo pažljivo razmotriti crkvu".

Oboje su znali da je za crkvu, koja bi imala poteškoća u radu bez preferencijalnog poreskog tretmana, pretnja veoma opasna.

Kurc je odgovorio: "Da, sjajno."

Iz "dobrog" u "lošeg" momka

Nekoliko sati kasnije, Šmid je obavestio Kurca o sastanku, napisavši da je problem rešen.

- Čovek je pocrveneo, prebledeo, a zatim počeo da se trese - napisao je Šmid.

- Sjajno, puno vam hvala - odgovorio je Kurc.

Uprkos Kurcovom očiglednom divljenju, taktika je propala. Kardinal Šenborn nastavio je da kritikuje predloženu politiku azila, nazivajući je "neljudskom".

Samo nekoliko nedelja nakon Šmidove posete crkvi, Kurcova vlada pala je usred afere Ibica.

Šmid i Kurc negiraju da su bili umešani u bilo šta protivzakonito, ali Šmid je ove nedelje rekao da će podneti ostavku zbog afere sledeće godine, da neće tražiti produženje nakon isteka ugovora.

Pored skandala koji bi mogli ozbiljno ugroziti Kurcov kredibilitet, veće je pitanje može li on preživeti promenu slike iz "dobrog" u "lošeg" momka austrijske politike.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)