MIŠELOV "SOFAGEJT": Ne stišava se bura oko tretmana Ursule fon der Lajen u Ankari

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

09. 04. 2021. u 16:28

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je juče da se žalio zbog utiska koji je mogao da se stekne da je bio neosetljiv povodom "nespretnosti protokola" prema predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u Ankari.

МИШЕЛОВ СОФАГЕЈТ: Не стишава се бура око третмана Урсуле фон дер Лајен у Анкари

Foto AP

Diplomatski incident, u kome je slučajno ili namerno, predsednica EK Ursula fon der Lajen u Ankari tokom zajedničkog susreta, u društvu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, protokolarno svedena u niži rang, nastavlja da dobija na razmerama.

Na fotografijama iz Ankare vidi se kako Mišel sedi pored turskog predsednika, udobno zavaljeni u foteljama, a Der Lajenova na sofi - sa strane! Ona je čak neko vreme stajala ne znajući šta da radi, a onda sela na sofu, udaljena nekoliko metara od njih dvojice.

Ceo slučaj je i nazvan "Sofagejt" upravo po mestu na kome je sedela. Da stvar bude intrigantnija, jedna od tema razgovora bila je o važnosti prava žena i o nedavnom povlačnju Turske iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja.

Junker: Takav je tretman

BIVŠI predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je, komentarišući "Sofagejt", da je i on ponekada bio degradiran pored predsednika Evropskog saveta, ali da je takav protokol. Jer, po protokolu "predsednik Saveta je broj jedan, a predsednik Komisije broj dva". Ipak, ističe on, Fon der Lajenova bi trebalo da se drugačije tretira i "da bi bilo bolje da ona sedi na istom nivou kao Mišel".

Kritike pljušte na turski protokol, ali i na Šarla Mišela, zbog toga što nije reagovao. Zato je juče morao da pojasni situaciju.

- Striktna interpretacija protokolarnih pravila od strane turskih službi je proizvela neželjenu situaciju, različit i degradirajući tretman predsednice EK. Iako smo to primetili, odlučili smo da sve ne pogoršavamo javnim incidentom - istakao je Mišel.

I portparol Fon der Lajenove Erik Mamer je poručio da je predsednica EK dala prioritet suštini, ali da je bila iznenađena i zatražila da se takvi incidenti ne ponavljaju.

Turski protokol je u odgovoru na incident uzvratio da je u pripremi posete učestvovao ambasador EU u Ankari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)