FSB SPREČIO BOMBAŠKI NAPAD: Ekstremista podstaknut iz Ukrajine sprečen da izvede napad na džamiju

Novosti online

02. 04. 2021. u 15:34

RUSKA Federalna služba bezbednosti privela je u Barnaulu pristalicu ukrajinske nacionalističke organizacije koji je nameravao, po nalogu sponzora iz Ukrajine, da izvrši napad na džamiju.

ФСБ СПРЕЧИО БОМБАШКИ НАПАД: Екстремиста подстакнут из Украјине спречен да изведе напад на џамију

Foto: printskrin JuTjub

Reč je o organizaciji „Etničko nacionalno ujedinjenje“ (ENU) koja je formirana sa ciljem koordinacije nacionalista (šovinista) Ukrajine, Belorusije i Rusije u sprovođenju akcija protiv lica 'neslovenskog izgleda' i protiv organa vlasti.

Kako se navodi u saopštenju FSB, privedeni u Barnaulu je državljanin Rusije, 2000. godište, koji je planirao akcije s ciljem zastrašivanja lokalnog stanovništva poreklom iz centralno-azijskog regiona, akcije usmerene na džamije, kao i organe vlasti.

Tokom pretresa pronađena je bomba, instrukcije za pravljenje bombe, ekstremistička literatura, a u telefonu su otkrivene fotografije objekata meta potencijalnih napada.

Foto: FSB RF

Privedeni je priznao krivicu. On je u februaru, nezadovoljan državnom politikom u sferi migracija, stupio u kontakt sa ENU, a u martu je dobio zadatak da odabere objekte za napad, a zatim da izazove požar ili da sprovede neke druge akcije u cilju zastrašivanja meštana.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)