EMANUEL MAKRON SAOPŠTIO: Ubrzaćemo kampanju vakcinacije građana

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

31. 03. 2021. u 22:10

FRANCUSKA je drugom vakcinom vakcinisala manje od 5 odsto svog stanovništva i predsednik ove zemlje Emanuel Makron namerava da ubrza vakcinaciju u predstojećem periodu.

ЕМАНУЕЛ МАКРОН САОПШТИО: Убрзаћемо кампању вакцинације грађана

Foto: AP

Prema Makronovim rečima, do sada je prvom dozom cepljeno 8 i po miliona ljudi, a drugom tri miliona, u zemlji koja ima 67 miliona stanovnika.

Francuski predsednik je u četvrtak uveče predstavio kalendar vakcinisanja, prema kome će od 1. aprila cepljenje biti otvoreno za sve starije od 70 godina, od 16. aprila za starije od 60, od 15. maja za starije od 50, a od sredine juna za celokupno punoletno stanovništvo.

Neke kategorije stanovnika koje su prve na udaru, među njima nastavnici, ali i policajci, očekuju da budu uvršteni u prioritetnu grupu. Za sada to nije tako.

Makron je najavio da je cilj da se ubrza kupovina vakcina, ali i njihova proizvodnja u Francuskoj, da, kako je istakao, EU više ne zavisi od drugih.

Cilj je da do sredine aprila u Francuskoj bude vakcinisano bar jednom dozom 10 miliona ljudi, do sredine maja 20 miliona, a do sredine juna 30 miliona.

Što se tiče vakcina "fajzer" i "moderna", otvoreno je 1.700 mesta za cepljenje, dok "astrazeneku" i, uskoro, "džonson i džonson", građani mogu da primaju u apotekama i kod lekara opšte prakse. U svrhu cepljenja agna`ovano je 250.000 profesionalaca u zdravstvu.

Trenutno se u Francuskoj dnevno u proseku protiv korona virusa vakciniše 260.000 ljudi. Sledeće sedmice se očekuje isporuka tri miliona cepiva, od koih 1,5 miliona doza "astrazeneke". U aprilu bi trebalo da stigne 12 miliona doza različitih vakcina. Od 16. aprila, očekuje se pola miliona doza vakcine "džonson i džonson", koja će od tada početi da se daje, a za koju je dovoljna jedna doza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024