KINA STRATEŠKI S IRANOM: Sporazum za narednih 25 godina trn u oku SAD

D. D. S.

30. 03. 2021. u 15:11

KINA i Iran potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu za narednih 25 godina. Za Teheran, razoren sankcijama, to je ekonomski spas, za Peking početak uravnoteženja na Bliskom Istoku.

КИНА СТРАТЕШКИ С ИРАНОМ:  Споразум за наредних 25 година трн у оку САД

Foto: EPA

Ništa od toga ne nailazi na odobravanje SAD, jer je sporazum potpisan u trenutku kulminacije geopolitičkih razlika između Vašingtona, Pekinga i njegovih saveznika. I Kina i Iran se suočavaju sa pritiscima SAD.

U jeku napetosti između Kine i Zapada, ministar spoljnih poslova Pekinga Vang Ji proveo je vikend u Iranu, u okviru svoje diplomatske turneje. Vang je u Teheranu potpisao "Sveobuhvatno strateško partnerstvo" za narednih 25 godina, koje obuhvata iranski energetski, infrastrukturni i tehnološki sektor - čija se vrednost procenjuje na oko 400 milijardi dolara. 

Dok Kina drži delikatnu ravnotežu u bliskoistočnim poslovima, preferirajući dobar odnos sa svima, ovaj sporazum nije toliko usmeren na iranske regionalne suparnike, Saudijsku Arabiju ili Izrael, koliko na Vašington.

Kine će pružiti Teheranu nove strateške poluge za vraćanje svog mesta u svetu, pošto mu je ekonomija slomljena američkim sankcijama usmerenim na naftnu industriju. No, Iran je ključan za interkontinentalnu viziju Kine, Inicijativu pojas i put, njenu prodor u Indijski okean i njenu energetsku sigurnost.

Dok Kina sklapa novi ugovor s Iranom, SAD se pripremaju za leto puno "ratnih igara", kao pripremu za "globalnu krizu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RAT U UKRAJINI: Rusi gađali elektroenergetsku mrežu, nema struje u više gradova