EVROPSKA AGENCIJA ZA LEKOVE PRELOMILA: Vakcina AstraZeneka je bezbedna i efikasna

VAKCINA "Astrazeneka" je sigurna i efikasna i nije vezana za povećanje rizika od tromboze, poručila je direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Imer Kuk. Do ovih zaključaka došlo se posle autopsija i opsežnih laboratorijskih analiza.

ЕВРОПСКА АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ ПРЕЛОМИЛА: Вакцина АстраЗенека је безбедна и ефикасна

Foto: Printskrin/EMA press conference

Direktorka EMA je naglasila da, kada se vakcinišu milioni ljudi, nije neubičajeno da se dogode teški slučajevi posle cepljenja, a da je uloga ove institucije da se odmah utvrdi da li postoji veza.

Predsednica Komiteta eksperata EMA Sabine Štraus je takođe istakla da je vakcina sigurna i efikasna i da je njena korist daleko veća od mogućih rizika. Naglasila je da nisu pronašli potvrdu direktne veze između izuzetno retkih slučajeva tromboze i "astrazeneke".

Štrausova je poručila da je utvrđeni broj slučajeva niži nego u opštoj populaciji i naglasila da vakcina, čak, smanjuje rizik od tromoboze, jer je efikasna protiv kovida koji sam po sebi povećava mogućnost oboljenja od zgrušavanja krvi.

Ona je takođe naglasila da je do sada registrovano 7 slučajeva tromboze i 18 slučajeva cerebralnog zgrušavanja, na gotovo 20 miliona cepljenih građana. To ne predstavlja povećanje u odnosu na opštu populaciju, ali je naglasila da ne može da se isključi veza s tim izuzetno malim brojem i da oni koji primaju vakcinu treba da budu upoznati sa mogućim neželjenim efektima.

Na EMA je bio veliki pritisak. Od njih je zavisilo da li će kampanja vakcinisanja, koja veoma zaostaje, i dalje da kasni, ali, takođe, u pitanju je bila i bezbednost građana EU.

Očekivalo se da odgovor bude saopšten u 16 sati, pa u 17, napetost je bila velika, a onda je konačno stigao odgovor koji je, u principu, odagnao sumnju.

Stručnjaci EMA su prethodnih dana pomno izučavali sve postojeće slučajeve tromboze pojedinačno. Tražili su i objašnjenja od "Astrazeneke", a bili su i u direktnom kontaktu s britanskom agencijom za lekove, iako je Velika Britanija u međuvremenu napustila EU.

Slična odluka se očekivala, imajući u vidu da su i prethodnih dana stizale informacije iz ove institucije da su prednosti vakcine veće od eventualnih rizika.

Jedan deo evropskih zemalja, među kojima su Francuska i Nemačka, bile su suspendovale cepljenje "astrazenekom", druge, poput Velike Britanije i Belgije, su nastavile. Cilj istraživanja ujedno je bio i da se da jedinstven odgovor u odnosu na ovo cepivo.

Francuski premijer Žan Kasteks je još ranije poručio da će, za primer, i sam posle odluke EMA da primi "astrazeneku", da bi uverio građane u bezbednost ove vakcine. Više desetina poslanika vladajuće stranke takođe je izrazilo istu želju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!