TRENUTAK KOJI JE SVET ČEKAO: Izveštaj o poreklu korone iduće nedelje!

Tanjug

18. 03. 2021. u 15:35

PETER Ben Embarek, šef tima Svetske zdravstvene organizacije koji sa kineskim kolegama dorađuje dugo očekivani izveštaj o poreklu virusa korona priznao je da bi se njegovi autori mogli suočiti sa pritiscima, ali i insistirao da će konačni rezultat biti izraz jednoglasnog stava svih naučno orijentisanih članova tima.

ТРЕНУТАК КОЈИ ЈЕ СВЕТ ЧЕКАО: Извештај о пореклу короне идуће недеље!

Foto: Depositphotos/Printscreen

Ben Embarek, stručnjak za bezbednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je u intervjuima juče i danas da se naučni tim nada da će izveštaj, koji sada sadrži oko 280 stranica sa grafikonima, datumima i prilozima, biti spreman za objavljivanje sledeće sedmice, preneo je AP.

Izveštaj je studija u prvoj fazi koju će, kako se očekuje, pratiti detaljniji izveštaj u okviru smernica koje su postavili kineski zvaničnici i tim SZO.

Ben Embarek, koji je vodio međunarodni tim stručnjaka od 10 članova prilikom posete Kini u januaru i februaru, priznao je da su se politički pritisci nadvili nad pandemijom virusa, dodajući da je moguće da će biti pritisaka i s desna i s leva.

- Ono što možemo da garantujemo jeste da će svi biti prisutni i jednoglasni u svojoj podršci izveštaju nakon što tekst bude završen - rekao je Ben Embarek.

Kineski dnevnik "Global tajms" objavio je juče intervju sa Liangom Vanianom, šefom kineskog dela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji podrazumevaju ogromno nepoštovanje rada kineskih naučnika.

Liang je rekao da su neki političari i međunarodni mediji insistirali na politizaciji naučnog pitanja o traženju izvora kovida-19, bez obzira na naučne činjenice, a radi njihove lične koristi i pri tome su proizvoljno i pogrešno tumačili naučna saznanja i izveštaje zajedničkog tima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)