AMERIKA STRAHUJE OD KINE: Najviši zvaničnici SAD u Tokiju, NJu Delhiju i Seulu

D. D. S.

17. 03. 2021. u 22:48

NAJVIŠI zvaničnici SAD, šef Pentagona Lojd Ostin i državni sekretar Toni Blinken tokom prve posete savezncima u Pacifiku pokušavaju da stvore jedinstven"front" protiv vodećeg rivala, Kine.

АМЕРИКА СТРАХУЈЕ ОД КИНЕ:  Највиши званичници САД у Токију, Њу Делхију и Сеулу

Foto: printskrin

Oni su najpre u Tokiju, a potom u Seulu, ističući privrženost stabilnosti i bezbednosti u azijskom regionu, podvukli rizik od navodnog "rastućeg kineskog uticaja", kao i nuklearnog naoružavanja Pjongjanga.

Dva američka zvaničnika planiraju da put nastave u Indiju, gde će sa vlastima najmnogoljudnije zemlje razgovarati o "produbljivanju strateškog partnerstva u odnosu prema Kini", sa kojom Nju Delhi, inače, ima učestale incidente na granici.

Po završetku turneje planirano je da se Blinken u Vašingtonu sastane sa savetnickom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, uoči njegovog razgovora sa kineskim vladinim zvaničnicima na Aljasci.

A pred sastanak na Aljasci američke vlasti su sankcionisale još 24 kineska zvaničnika zbog navodnog kineskog suzbijanja političkih sloboda u Hong Kongu. Blinken je objasnio da je Vašington "duboko zabrinut" zbog kineskog narušavanja autonomije Hong Konga.

Te optužbe koje Peking odbija, ističući istovremeno svoj suverenitet i teritorijalni integritet u ovoj kineskoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave