USKORO NOVINE NA FARMACEUTSKOM TRŽIŠTU: Testovi će moći da otkrivaju nove sojeve korona virusa

J.Ž.S.

16. 03. 2021. u 23:21

ŠVAJCARSKA farmaceutska kompanija "Roše" je najavila da radi na novom dijagnostičkom testu čija je svrha otkrivanje nove varijante korona virusa u laboratorijskim uslovima.

УСКОРО НОВИНЕ НА ФАРМАЦЕУТСКОМ ТРЖИШТУ:  Тестови ће моћи да откривају нове сојеве корона вируса

Foto Ž. Knežević

Novi test, koji će se koristiti u laboratorijskim istraživanjima, naučnicima bi trebalo da olakša praćenje mutacija virusa, njihovu prevalenciju i potencijalni uticaj na dijagnostiku infekcija, na vakcine i na načine lečenja, stoji u saopštenju fabrike.

Nazvan CobasSARS-CoV-2 Variant Set 1, test omogućuva otkrivanje i razlikovanje različitih mutacija uočenih u britanskoj, južnoafričkoj i brazilskoj varijanti.

- Stalni nadzor i praćenje novih varijanti korona virusa presudno je za javno zdravlje - Kažu u ovoj kompaniji.

Praćenje novih sojeva pomoći će zdravstvenim sistemima da odluče koje će mere preduzeti u borbi protiv kovida-19.

Test će se moći da se koristi na uređajima fabrike pod nazivom Cobas 6800/8800, široko distribuiranim laboratorijima i bolnicama u svetu.

Odeljenje za dijagnostiku, globalnog farmaceutskog diva od početka pandemije, lansirao je petnaestak testova za otkrivanje korona virusa, a njihov raspon kreće se od molekularnih, preko onih za otkrivanje antitela do testova koji omogućuju razlikovanje zaraze korona virusom od infekcije gripom.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu