DEVOJČICE SA LJULJAŠKE SPAKOVANE U "MARICU"! U gradiću Olđate, kod jezera Komo, neverovatna intervencija policije naljutila Italiju

M. Muštović - Milano - specijalno za „Novosti“

14. 03. 2021. u 20:48

Zbog mera borbe protiv korone u Italiji već više od godinu dana važe stroge mere ponašanja, uključujući tu i nošenje zaštitnih maski na otvorenom, a zabranjeno je i sve ono što ljude relaksira i zabavlja - zatvoreni su bioskopi, koncertne dvorane, sportski centri, teretane, skijališta, kafići i restorani.

ДЕВОЈЧИЦЕ СА ЉУЉАШКЕ СПАКОВАНЕ У МАРИЦУ! У градићу Олђате, код језера Комо, невероватна интервенција полиције наљутила Италију

Dečja igrališta postala "mesto zločina"

Bez obzira na sve strože mere, epidemija ne jenjava, naprotiv - sudeći prema podacima kriznog štaba broj zaraženih raste, a svakog dana pojavljuju se i nove varijante virusa koje su opasnije i pogubnije od onih prethodnih.

Sve je to lako objasniti odraslom čoveku, ali kako objasniti detetu da više ne može da se igra sa drugom decom i da ne sme ni da se približi ljuljaškama u parku?!

Italijanski roditelji mogu decu da izvedu u šetnju jednom dnevno i tada uglavnom dobijaju histerične napade ukoliko im se dete otrgne i potrči ka drugom detetu da se igra. Pored straha od virusa, tu je i strah za novčanik, odnosno kazna za roditelje je do 1.000 evra.

Brojni psihijatri i psiholozi već godinu dana upozoravaju da su ove mere surove izolacije za dečju psihu vrlo opasne i da će posledice biti možda još i gore od drame sa virusom korona.

Dr Lino Nobili, direktor odeljenja Dečje neuropsihijatrije najpoznatije italijanske pedijatrijske bolnice Geslini iz Đenove, nedavno je uputio dramatični apel da je preko 70 procenata dece do 10 godina već teško anksiozno i depresivno: "Roditelji dovode decu od 4-5 godina koja već pate od fobija, nesanice, imaju tikove i tremor ruku, agresivna su i prete da će pobeći od kuće. To je ozbiljan problem na koji smo već upozoravali, ali to ministra zdravlja izgleda uopšte ne interesuje, jer do sada ništa nije preduzeo."

Upravo zato je u Italiji kao bomba odjeknula vest da je grupa devojčica iz gradića Olđate, u blizini jezera Komo, 6. marta ušla u park, pokidala zaštitne belo-crvene plastične trake sa oznakom "stop" kojima policija obično izoluje mesta na kojima se dogodio neki teški zločin i gde je strogo zabranjen pristup.

Stigla je policijska patrola i kao prave kriminalce devojčice je sprovela u policijsku stanicu. Ubrzo su pozvani roditelji koji su kažnjeni sa po 1.000 evra zbog "kršenja državnih normi i učinjene štete na preduzetim zaštitnim merama protiv korone." Na pitanje dežurnog inspektora zašto su to uradile, jedna od preplašenih devojčica je jecajući odgovorila: "Zato što više ne mogu da budem sama! Hoću da se igram, da se ljuljam i da pravim kolače u pesku... I, opet ću pobeći od kuće!"

PRAVILA ZA HAPŠENjA U PARKIĆU

Oglasio se i lokalni gradonačelnik, koji je prvo zahvalio savesnim građanima koji su odmah pozvali policiju i prijavili da se deca igraju u parku. Gradonačelnik je zatim dodao da pravila postoje da bi se poštovala i da će svako onaj ko se ogreši biti kažnjen: "Znam da je 1.000 evra kazne ogroman izdatak u ovom kriznom vremenu. Ali, jedino tako će roditelji naučiti da vode računa šta im rade deca."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju