BAJDEN ĆE OSTAVITI KIJEV NA CEDILU: Ukrajinski ekspert upozorio - Amerika se okreće Rusiji zbog obračuna sa moćnom silom

Novosti online

13. 03. 2021. u 17:46

SPOLJNA politika Amerike za vreme predsednika DŽozefa Bajdena verovatno će biti usmerena na izgradnju odnosa sa Rusijom kao protivteža Kini, što znači da će zaobilaziti interese Ukrajine, piše ukrajinski politički i ekonomski ekspert Taras Zagorodni u članku za portal „Glavred“.

БАЈДЕН ЋЕ ОСТАВИТИ КИЈЕВ НА ЦЕДИЛУ: Украјински експерт упозорио - Америка се окреће Русији због обрачуна са моћном силом

Foto: Printskrin/EPA/ilustracija

- Demokrate će nas ostaviti. Na čelu sa Bajdenom gledaćemo nastavak 'nikakve' politike Baraka Obame. Biće lepe reči i govor u stilu Fukujame. A dela neće biti - strahuje ekspert.

Foto: EPA

On je uporedio spoljnu politiku SAD za vreme predsednika Obame i Trampa. Na primeru situacije oko izgradnje „Severnog toka 2“, Zagorodni tvrdi da su Trampovi postupci mnogo više pomagali Ukrajini, istakavši da je upravo Tramp obustavio izgradnju gasovoda, što je Kijevu osiguralo unosan sporazum o isporuci gasa 2019. godine.

Međutim, kako ističe ekspert, dolaskom na vlast Bajdena – direktnog naslednika Obamine politike, postupci Vašingtona više neće ići na ruku Kijevu, smatra on.

Ukrajinski novinar takođe smatra da će Amerika na čelu sa Bajdenom početi „umereno“ da razvijaju odnose sa Rusijom kako bi Kinu ostavili bez saveznika na političkoj pozornici.

Sjedinjene Američke Države aktivno se protive izgradnji gasovoda između Rusije i Nemačke „Severni tok 2“, promovišući svoj prirodni gas na evropskom tržištu. Ukrajina podržava ograničenja protiv gasovoda, jer smatra da ugrožava njen status kao tranzitne zemlje za transport gasa iz Rusije u Evropu.

Ruska strana je više puta isticala da je projekat u interesu evropskih potrošača. Nemačka takođe podržava projekat, jer je zainteresovana za pouzdane isporuke gasa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)