"ČEKA NAS PAKLENO PROLEĆE": Ruski vojni ekspert ocenio borbenu gotovost ukrajinske vojske

Novosti online

09. 03. 2021. u 19:40

ORUŽANE snage Ukrajine se ubrzano spremaju za napad na Donbas. Ofanziva može početi na proleće ili leto, rekao je u intervjuu za Ria FAN poznati ruski vojni stručnjak i kapetan prve klase u rezervi Vasilij Dandikin.

ЧЕКА НАС ПАКЛЕНО ПРОЛЕЋЕ: Руски војни експерт оценио борбену готовост украјинске војске

Foto: AP Photo/Sergei Grits

Podsećamo, pre nekoliko dana je ukrajinski dezerter otkrio pripadnicima armije Donjecke Narodne Republike da se Kijev sprema za ofanzivu na Donbas, i precizirao je da će ukrajinska vojska najverovatnije pokušati proboj u rejonu Dokučajevska i Jelenovke.

Dandikin je komentarisao taj slučaj, rekavši da su planovi Kijeva za februarsku ofanzivu osujećeni pre svega zato što su informacije o pripremama javno objavljene. Ali Kijev nije napustio svoje ambicije da "odseče" DNR od Luganjske Narodne Republike i izbije na granicu sa Rusijom.

- Što se tiče informacija da je ofanziva trebala da počne 15. februara, govorio sam i o tome. Najverovatnije je upravo činjenica da su ti planovi obelodanjeni uticala na oružane snage Ukrajine da otkažu napad. Ali i dalje stoji činjenica da se kijevski političari nerado pridržavaju sporazuma iz Minska, što upućuje na to da planiraju kratak, pobednički rat u Donbasu. Njihov glavni zadatak je da preseku DNR od LPR, i da izađu na granicu sa Rusijom. U poslednje vreme gađaju Donbas takvim intenzitetom da je komanda DNR izdala naređenje o uzvraćanju vatre. Ljudi umiru svakodnevno, a vojska Ukrajine noću dovlači pojačanja - rekao je Dendikin.

Pored toga, stručnjak je ocenio i borbenu gotovost ukrajinske vojske za rat u Donbasu. Prema njegovim rečima, stanovnike narodnih republika čeka "pakleno proleće".

- Zbog blatnjavih puteva će najverovatnije odložiti početak vojnih operacija za maj. Po tom pitanju Kijev uživa apsolutnu podršku SAD i Velike Britanije. Ukrajinci žele da ratom reše svoje unutrašnje probleme, pre svega tešku ekonomsku situaciju i činjenicu da partija Zelenskog gubi popularnost. Želeo bih da podsetim da je on nedavno zabranio vodeće opozicione TV kanale. Čisti se informaciono polje, zato što raz nije popularan među Ukrajincima. Ali njihova vojska se neće lagano ušetati u Donbas. Tamo žive snažni i jaki ljudi, koji nemaju gde da se povuku. U isto vreme Ukrajinci hoće da se osvete za ponižavajuće poraze kod Debaljceva i Ilovajska - rekao je Dendikin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna