RUSE PLAŠI VIRUS GLADI: Žitelji sa malim primanjima iz najprostranije zemlje brinu zbog poskupljenja namirnica

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 03. 2021. u 08:40

GRAĐANE Rusije, pogotovo penzionere i one sa nižim platama, sada ništa manje od virusa korona plaše poskupljenja prehrambenih proizvoda.

РУСЕ ПЛАШИ ВИРУС ГЛАДИ: Житељи са малим примањима из најпространије земље брину због поскупљења намирница

Foto B. V.

Bez obzira na obećanje vlade da će se zaustaviti rast cena, znatno su poskupili krompir i šargarepa, luk i paradajz. U odnosu na prošlu godinu, krompir je od prvog januara do sada poskupeo čak 40 odsto, a šargarepa 34 odsto. Nove, više cene imaju i ulje i šećer. Siromašnije građane brine najava da će poskupiti i drugi proizvodi, pre svih piletina i jaja.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je poskupljenje posledica slabijih prinosa zbog vremenskih uslova. Tako je, na primer, lane krompira bilo manje 11,3 odsto nego 2019. godine. Interesantno je da su proizvođači nudili siromašnijima "ekonom klasu", "sitniš", odnosno proizvode slabijeg kvaliteta, po starim cenama.

Prema službenoj statistici, u septembru 2020. je u Rusiji čak 19,6 miliona stanovnika imalo primanja niža od životnog minimuma. Poređenja radi 2013. godine siromašnih u Rusiji je bilo četiri miliona manje. Naravno da sve te ljude sada plaši svako poskupljenje hrane jer ta kategorija i tako malo troši na kupovinu garderobe ili trošenje na bilo šta drugo. Pad realnih dohodaka u poslednjih sedam godina u Rusiji je oko 10 odsto.

Rastu troškovi proizvodnje

U Rusiji već desetak godina nema problema sa kokošijim mesom i jajima. Ali sada proizvođači traže povećanje cena od 10 odsto. Kažu da su imali problema na jugu Rusije gde je ptičji grip napravio velike probleme na farmamama. Proizvođači tvrde da ni ovih 10 odsto nije dovoljno povećanje, jer su njihovi troškovi porasli za duplo, za 20 odsto.

Sva sociološka istraživanja pokazuju da je glavna stavka u porodičnim budžetima ona namenjena kupovini hrane. Ako cene poljoprivrednih proizvoda budu rasle, to će se odraziti na manju kupovnu moć, što će sigurno izazvati nezadovoljstvo građana. Zbog toga su u nekim regionima počeli da razmišljaju o uvođenju kartica za siromašne. Recimo u Novosibirsku kažu da kod njih osam odsto građana ima problema sa nabavkom hrane jer nemaju dovoljno novca.

Iz mnogo razloga je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno podsetio na sovjetsko vreme kada se govorilo "imamo sve, ali nema dovoljno za svakoga". Danas u Rusiji zaista sve može da se kupi, ali za to mnogi nemaju novca.

Novi ruski paradoks je u tome što Rusija obara rekorde po izvozu hrane a ona je sve nedostupnija onom siromašnom sloju u sopstvenoj zemlji. Samo prošle godine je izvezeno žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda za čak 26 milijardi dolara. Nevolja je u tome što se proizvođačima više isplati da izvoze hranu nego da je prodaju na domaćem tržištu po nižim cenama. Ali Putin upozorava domaće proizvođače da ne zaborave da oni imaju veću proizvodnju zahvaljujući finansijskoj pomoći države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)