AMERIČKI ČASOPIS PRIZNAO: SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u Africi!

Novosti onlajn

07. 03. 2021. u 19:35

RUSIJA i Kina prevazilaze Sjedinjene Američke Države u borbi za dominaciju u Africi, piše časopis „Forin afers“.

АМЕРИЧКИ ЧАСОПИС ПРИЗНАО: САД заостају за Русијом и Кином у Африци!

Foto Arhiva

Analitičari časopisa ističu rast ekonomske i vojne aktivnosti Moskve i Pekinga na afričkom kontinentu: poslednjih godina Rusija je značajno raširila svoje prisustvo u regionu, između ostalog, potpisavši vojne sporazume sa 19 zemalja.

Eksperti lista takođe su naveli da je standardni američki pristup saradnji sa afričkim državama rad američkih ambasadora u regionu. Međutim, diplomatski predstavnici nemaju potreban broj zaposlenih, kao ni dovoljno podsticaja za saradnju ne samo na unutardržavnom nivou, već i na nivou regionalnih organizacija za rešavanje globalnih problema.

To se, između ostalog, odnosi na borbu protiv pobunjeničkih pokreta džihadista koji deluju širom regiona, a ne u okviru neke određene afričke države.

Analitičari zaključuju da svaka američka strategija za rešavanje ovog problema mora biti transnacionalna.

Konkretno, radi se o aktiviranju agencije za međunarodnu pomoć USAID kako bi SAD postale preferirani partner za afričke zemlje. Osim toga, nova strategija treba da obuhvati pružanje vojne i civilne pomoći koja će biti koordinisana na regionalnom nivou.

Na kraju, stručnjaci smatraju i da su potrebni regionalni predstavnici čije će aktivnosti kontrolisati predsednik Sjedinjenih Američkih Država.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!