OSTAJU RESTRIKCIJE NA PUTOVANJA: Šarl Mišel pozvao članice EU da poštuju zajedničke principe

Tanjug

25. 02. 2021. u 22:48

ОСТАЈУ РЕСТРИКЦИЈЕ НА ПУТОВАЊА: Шарл Мишел позвао чланице ЕУ да поштују заједничке принципе

Foto: EPA

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je zemlje članice da poštuju zajedničke principe kada je reč o restrikcijama na putovanja u cilju suzbijanja širenja pandemije kovida-19, posebno novih sojeva virusa.

Čelnici EU navode da su se tri nova soja virusa kovid-19 već raširila u mnogim zemljama članicama, kao i da bi neesencijana putovanja i dalje mogla da budu ograničena, a mere proporcionalne.

- Moramo osigurati protok robe i usluga u jedinstvenom tržištu kroz zelene koridore. Očekujemo od Evropske komisije da se pobrine da se ova pravila poštuju - kaže Mišel.

Predsednik Evropskog saveta, posle sastanka sa EU liderima, pozvao je na solidarnost sa trećim zemljama u podeli vakcina kako kroz instrument Kovaks tako i kroz EU mehanizam ustupanja viška vakcina iz zemlja članica.

- Dogovorili smo se da ćemo naastaviti da delimo vakcine sa susedima i partnerima. Zdravstveni radnici bi trebalo da budu prvi zaštićeni, a naša pomoći bi trebalo da ide svima kojima je potrebna, uključujući Afriku, Zapadni Balkan, Latinsku Ameriku i zemlje istočnog partnerstva - kaže Mišel.

On je zaključio da će naredne nedelje ”biti teške” kada je kampanja vakcinacije u pitanju, ali i poručio da postoje ”sredstva i mogućnosti” za uspeh u naprednim mesecima.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)