SADA JE SVE NA SARKIŠIJANU: Predsednik Jermenije ima rok od tri dana za donošenje odluke

Tanjug

25. 02. 2021. u 20:48

USTAV Jermenije daje predsedniku tri dana da donese odluku o smeni načelnika Generalštaba oružanih snaga nakon što premijer izađe sa takvom inicijativom, izjavio je danas Gevorg Tonojan, pravnik i ekspert jermenskog parlamenta.

САДА ЈЕ СВЕ НА САРКИШИЈАНУ: Председник Јерменије има рок од три дана за доношење одлуке

Armen Sarkisjan

- Prema jermenskom ustavu, vrhovna komanda oružanih snaga može biti razrešena i imenovana tek nakon što predsednik potpiše odgovarajući dekret na preporuku premijera - rekao je Tonojan.

Prema njegovim rečima, šef države za to ima tri dana.

- On ili potpisuje ukaz ili ga šalje nazad sa svojim primedbama - pojasnio je on za TAS S.

Ekspert je rekao da ukoliko premijer odbije predsednike prigovore, predsednik mora ili da potpiše ukaz u svakom slučaju ili se obrati Ustavnom sudu, koji će ispitati zakonitost kadrovske odluke.

- U slučaju da se predsednik ne obrati Ustavnom sudu, kadrovska odluka stupa na snagu čak i ako je predsednik nije potpisao - istakao je Tonojan.

Generalštab jermenskih oružanih snaga objavio je saopštenje u kome traži ostavku premijera Nikola Pašinjana i Vlade.

Saopštenje su potpisali načelnik Generalštaba Onik Gasparjan, njegovi zamenici, načelnici odeljenja i komandanti vojnih jedinica.

Pašinjan je ocenio saopštenje Generalštaba kao pokušaj vojnog puča i uputio predsedniku Armenu Sarkišijanu predlog o smeni Gasparjana.

Obraćajući se na skupu svojih pristalica kasnije tokom dana, Pašinjan je rekao da će, ako predsednik ne potpiše odgovarajući ukaz, smatrati da se pridružio državnom puču.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna