PROTESTI U MJANMARU NE PRESTAJU: Demonstranti na ulicama i danas, manjine izlaze sa zahtevima

Tanjug

20. 02. 2021. u 11:28

PROTESTI zbog puča u Mjanmaru se ne smiruju, demonstranti su izašli na ulice i danas, a među njima su pripadnici etničkih manjina, pisci, pesnici i radnici koji su jedinstveni u zahtevu okončanja vojne vladavine i puštanja državne savetnice Aung San Su Ći i drugih civilnih lidera iz pritvora, prenosi Rojters.

ПРОТЕСТИ У МЈАНМАРУ НЕ ПРЕСТАЈУ: Демонстранти на улицама и данас, мањине излазе са захтевима

Foto: EPA

Agencija navodi da se nekoliko hiljada demonstranata okupilo u severnom gradu Mičina, gde su policija i vojnici poslednjih dana koristili silu i gumene metke za razbijanje protesta, a veliki broj ljudi je ponovo marširao nekadašnjom prestonicom Bagan, kao i u Patheinu i Mandalaju, gde su pisci i pesnici održali marš, a kasnije su i železničari protestovali.

Rojters prenosi da je prva žrtva protesta, dvadesetogodišnja Mija Tve Tve Kaing koja je upucana prošle nedelje kada je policija počela da rasteruje demonstrante koristeći bojevu municiju, juče preminula u bolnici, a danas su demonstranti, uglavnom mladi, u Jangonu nosili vence i položili cveće tokom spomen ceremonije povodom njene pogibije.

Vojska Mjanmara saopštila je i da je jedan policajac podlegao povredama zadobijenim tokom protesta.

Ke Jung, omladinski lider, pripadnik nacionalne manjine Naga i organizator današnjeg protesta manjina u Jangonu, rekao je za Rojters da demonstranti takođe zahtevaju federalizaciju države, kao i da neke manjinske stranke sumnjaju u posvećenost Su Ći ciljevima federalizacije, ali da je sada vreme da se svi protivnici vojske ujedine.

SAD, Britanija, Kanada i Novi Zeland najavile su ograničene sankcije usmerene na vojne vođe, koje bi uključivale zabranu putovanja i zamrzavanje njihove imovine, a i Japan i Indija pridružili su se zapadnim zemljama tražeći brzu obnovu demokratije u Mjanmaru.

U utorak je portparol vojske rekao na konferenciji za novinare da su sankcije očekivane, a vojni lider general Min Aung Hlaing već je bio pod sankcijama zapadnih zemalja nakon vojne akcije u Mjanmaru iz 2017. godine u proterivanju muslimanske manjine Rohindža..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)