VAŽNA ODLUKA U KARABAHU - TIČE SE RUSIJE: Skupština će doneti konačnu reč, može imati dalekosežne posledice

Novosti online

17. 02. 2021. u 09:49

NACIONALNA skupština nepriznatog Nagorno-Karabaha podnela je predlog zakona o priznavanju ruskog jezika kao službenog, paralelno sa jermenskim.

ВАЖНА ОДЛУКА У КАРАБАХУ - ТИЧЕ СЕ РУСИЈЕ: Скупштина ће донети коначну реч, може имати далекосежне последице

Foto: Ap Photo/Dmitrij Lovecki

Dokument koji je potpisao predsednik Araik Arutjunjan objavljen je na sajtu parlamenta.

- Zvanični jezici Republike Nagorno-Karabah su književni jermenski i ruski - navodi se u predlogu izmena Zakona o jeziku.

Dokumentom je predviđeno da se administrativni poslovi u republici odvijaju na jermenskom, a u slučaju potrebe i na ruskom jeziku; podsticaće se objavljivanje štampanih dela na dva jezika, udžbenika i priručnika, naučne i naučno-popularne literature.

Autori predloga uvođenje drugog službenog jezika objašnjavaju potrebom da se formira nova politika uzimajući u obzir „kulturne, vojne i ekonomske odnose“ između Nagorno-Karabaha i Rusije, istorijsko sećanje i činjenicu da je za mnoge stanovnike republike drugi jezik ruski.

Stoga podizanje statusa ruskog jezika predstavlja prioritetni zadatak. Kako je navedeno u objašnjenju predloga, to će stvoriti neophodne uslove za produbljivanje saradnje u svim oblastima i doprineti razvoju odnosa u pravnim okvirima.

- Dugoročno prisustvo ruskih mirovnih snaga u Arcahu, svest o potrebi zajedničkog rešavanja brojnih socijalnih i komunikacijskih problema, saradnja u oblastima građevinarstva, zdravstva, obrazovanja i nauke, zahtevaju ponovnu procenu uloge ruskog jezika - objašnjava se u dokumentu.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut 10. novembra. Uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan i Jermenija postigli su dogovor o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema ovom dogovoru, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!