ŠTA TO KINA KRIJE? Timu SZO uskraćeni sirovi podaci o prvim slučajevima korona virusa

Srna

13. 02. 2021. u 17:00

KINA je odbila da timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preda sirove podatke o prvim slučajevima virusa korona, rekao je jedan od članova tima Dominik Dajer.

ШТА ТО КИНА КРИЈЕ? Тиму СЗО ускраћени сирови подаци о првим случајевима корона вируса

Foto: Depositphotos/Printscreen

Prema rečima australijskog stručnjaka za zarazne bolesti, tim je tražio sirove podatke o pacijentima u 174 slučaja koje je Kina otkrila u ranoj fazi epidemije u gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, ali je dobio samo sumiran deo.

Slični sirovi podaci poznati su i kao "linijski navodi" i uglavnom su anonimni ali sadrže detalje poput pitanja postavljenih pacijentima, njihovi odgovori i način na koji su njihovi odgovori analizirani.

Dajer je naveo da je to standardna praksa u istrazi o epidemiji.

On je istakao da je pristup sirovim podacima posebno važan pošto je polovina od 174 slučaja bilo na pijaci Hunan u Vuhanu gde je virus prvi put registrovan.

- Zato mi insistiramo na tome. Zašto nismo dobili ne znam. Da li je u pitanju politika ili vreme, šta god da je ne znamo zašto nam podaci nisu dostupni - naveo je Dajer.

On je dodao da su kineske vlasti dale mnogo materijala i da će pitanje sirovih podataka o pacijenata biti pomenuto i u konačnom izveštaju tima.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bijele kuće Džejk Saliven izrazio je duboku zabrinutost jer timu SZO nisu dostupni sirovi podaci o pacijentima.

On je napomenuo da je "imperativ da izveštaj stručnjaka bude nezavisan i slobodan od izmena kineske vlasti". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)