SEVASTOPOLJ U DOMETU "NEPTUNA": Ukrajina veruje da novom raketom može da uništi glavnu rusku bazu Crnomorske flote

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

10. 02. 2021. u 23:52

UKRAJINA je počela proizvodnju raketnih kompleksa "Neptun" koji imaju domet do 300 kilometara.

СЕВАСТОПОЉ У ДОМЕТУ НЕПТУНА: Украјина верује да новом ракетом може да уништи главну руску базу Црноморске флоте

Foto AP

Ministarstvo odbrane Ukrajine planira da će "Neptun" koji se vodi kao kompleks RK-360 biti glavna zaštita ukrajinske obale. "Neptun" je napravio konstruktorski biro "Luč". Osim rakete i sistema za lansiranje Ukrajina će napraviti i transportno vozilo, kao i prevozni komandni punkt.

Raketni sistem "Neptun" bi trebao da bude efikasna odbrana protiv protivničkih plovila. Konstruktori tvrde da će biti efikasan bez obzira na vremenske uslove. Brzina rakete je oko 900 kilometara, a leti na visini od tri do 10 metara kako bi ga teško otkrivali radari. Rad na "Neptunu" je počeo još 2014. godine, ali se tada o tome nije govorilo, ni pisalo. Prvi put je raketa za "Neptun" prikazana na vojnoj izložbi u Kijevu 2015. godine. A prvi put je ispitana 22. marta 2016. godine.

Moskovski vojni analitičari kažu da je "Neptun" napravljen na osnovu sovjetske rakete H-35, samo je modernizovan sistem upravljanja. Inače, ta vrsta raketa može da se koristi i sa brodova i aviona.

Ukrajinska armija je primila u naoružanje "Neptun" u avgustu 2020. godine. Komandant Vojnomorskih snaga Ukrajine kontraadmiral Aleksej Neižpapa je pretio da će moći da "neptunom" uništi glavnu rusku vojnu bazu Crnomorske flote u Sevastopolju.

NEPTUN, Foto AP

Generalni direktor konstrukcionog biroa "Luč" Oleg Korosteljov tvrdi da su napravili "neptun" u roku od dve i po godine sa ograničenim budžetom. Svi delovi "neptuna" proizvedeni su u Ukrajini. U kooperaciji pravljenja ukrajinskih raketa uključeni su Harkovska fabrika aviona kao i čuveni "Motor sič" koji se proslavio pravljenjem motora za vojnu namenu.

Vežbe ruske Crnomorske flote

RUSKO ministarstvo odbrane potvrdilo je da će oko 50 različitih sistema naoružanja, uključujući višecevne raketne sisteme "Grad", haubice 120 mm D-30, 120 mm samohodne artiljerijske topove "2S9 nona-S", kao i minobacače "sani" i "podnos", kao i 500 vojnika će učestvovati u velikim manevrima raketnih i artiljerijskih jedinica Crnomorske flote na Krimu koji su počeli juče. Vežba se izvodi na poligonu Opuk na Krimu koji se koristi za obuku armijskog korpusa Crnomorske flote.

Posle pripajanja Krima Rusiji Ukrajina je izgubila glavne brodove svoje Crnomorske flote, a takođe obalne raketne komplekse "Rubež". Zbog toga su se u ukrajinskom vojnom rukovodstvu plašili eventualnog napada Ruske crnomorske flote. U to vreme se često govorilo o opasnosti ruskog desanta na ukrajinsku obalu. Na drugoj strani Rusi su ojačali odbranu Krima, jer su dovezli obalne sisteme "Bal" i "Bastion".

Sevastopolj, Foto AP

Osim raketnih sistema Ukrajina želi da u kooperaciji sa Turskom proizvodi savremene bespilotne letelice. Impresionirani uspehom turskih "bajraktara" u ratovanju u Siriji, Libiji i Nagornom Krabahu ukrajinski najviši rukovodioci su odlučili da i oni prave takve bespilotne letelice. Ukrajinski kontra-admiral Aleksej Neižpapa tvrdi da će oni koristiti dronove u borbi i na kopnu ali i na moru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)