ČARTERIMA DO RUSKE VAKCINE: Hoće li svet dolaziti u Moskvu na cepljenje

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

08. 02. 2021. u 23:11

U RUSIJI se nagoveštava mogućnost organizovanja čarter-letova za sve zainteresovane iz sveta koji bi hteli da prime vakcinu protiv kovida 19.

ЧАРТЕРИМА ДО РУСКЕ ВАКЦИНЕ: Хоће ли свет долазити у Москву на цепљење

Foto AP

Turistička agencija "Inturist" predložila je vlastima da se u okviru "zdravstvenog turizma" odobri da stranci dolaze u Rusiju, kako bi mogli da dobiju vakcinu protiv virusa korone.

Turisti bi dolazili čarterima jer je sa većinom zemalja Rusija obustavila avionski saobraćaj. U ruskoj Dumi su pozitivno ocenili predlog, ali imaju jedan uslov - da pre toga bude omogućeno svim građanima najveće slovenske zemlje da budu vakcinisani.

- Verujemo da bi najviše zainteresovanih bilo iz Južne Amerike, istočne i južne Azije gde nema vakcine - kaže generalni direktor "Inturista" Viktor Topolkarjov i dodaje da bi u tim grupama moglo da bude po 100 ljudi. Ideja je i da stranci borave u Rusiji po 25 dana kako bi primili i drugu dozu vakcine.

U Savezu turističke industrije Rusije kažu da je ideja zasad teško ostvarljiva zbog zatvorenosti granica. Ali u Moskvi prognoziraju da će se već ovog leta situacija znatno popraviti, pa će sigurno i broj zemalja koje će se otvoriti biti sve veći.

Cepiva ima i za strance

Moskva je omogućila i strancima koji rade u Rusiji da i oni mogu da se vakcinišu. Reč je ne samo o diplomatama, već i o stranim biznismenima i radnicima. Vakcina je besplatna, ali mali lekarski pregled pre cepljenja košta 20 evra.

Kada krajem maja Rusija bude proizvodila od 20 do 30 miliona doza vakcina mesečno, sasvim je moguće da se i strancima iz onih zemalja gde nema vakcine ili se dugo čeka, omogući da dođu u Rusiju i prime neku od ovdašnjih vakcina. Rusi žele da do kraja godine vakcinišu oko 60 odsto stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri