PUTIN IGNORIŠE BORELA: Predsednik Rusije neće danas razgovarati sa prvim diplomatom EU

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

05. 02. 2021. u 08:59

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin danas se neće sresti sa prvim diplomatom EU Žozepom Borelom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je da nije bio planiran susret Putina sa Borelom koji je u četvrtak uveče došao u Moskvu na poziv ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

ПУТИН ИГНОРИШЕ БОРЕЛА: Председник Русије неће данас разговарати са првим дипломатом ЕУ

Foto AP

Peskov je rekao da Rusija pridaje važnost razgovoru Lavrova i Borela jer su odnosi sa EU u "zamrznutom stanju".Što se tiče  najave da će Borel doći u Moskvu da  saopšti u ime EU "žestoko  saopštenje" oko situacije sa hapšenjem i presudom opozicioneru Alekseju Navaljnom dobiće ništa manje žestok odgovor ministra Lavrova. Analitičari u Moskvi kažu da to što Putin nije  želeo da se sretne sa Borelom pokazuje da Rusija ne želi da menja svoj stav o Navaljnom.

NOVO SUĐENjE NAVALjNOM

Opozicionaru Alekseju Navaljnom danas će se održati novo suđenje u Moskvi. Njega je tužio za klevetu veteran otadžbinskog rata Ignjat Artjomenko (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom  se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima.

Zbog tog suđenja je nerelno  da se danas organizuje bilo kakav  susret Žozepa Borela sa  Navaljnim.

Lideri Saveta Evrope  u četvrtak su izdali saopštenje u kojem su izrazili žaljenje zbog toga što je Navaljnom zamenjena uslovna kazna u realnu. Osim toga pozvali su ruske vlasti da poštuju ljudska prava.

Žozep Borel/Foto: Arhiva

 

Uoči dolaska u Moskvu Žozep Borel je izjavio da je potreban dijalog sa Rusijom jer je ona i dalje sused i partner prvostepene  važnosti. Borel je objasnio da je dijalog sa Rusijom  važan i zbog toga da bi EU  bila globalni igrač i da ima uticaj na situaciju u Siriji, Libiji, Nagornom Karabahu, Belorusiji i Ukrajini.

Poseta prvog diplomate EU Rusiji prva je posle četiri godine. Bilo je planirano da Borel poseti Moskvu u junu 2020 ali je susret odložen zbog epidemije korone virusa.

Već sada je najavljeno da će EU  raspravljati o hapšenju i presudi Alekseju Navaljnom na zasedanju Saveta za međunarodne  odnose EU zakazanom za 25 i 26 mart.

Žozep Borel je uoči dolaska u Moskvu izrazio želju da se sretne sa zatvorenim  opozicionerom Aleksejom Navaljnim ali mu je portparol Kremlja poručio da se obrati  nadležnima  a to je Federalna  služba  za izvršenje   kazni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)