OTKRIVEN DRUGI SLUČAJ: Novi soj virusa korona stigao u Španiju

Tanjug

03. 02. 2021. u 22:37

U ŠPANIJI je otkriven drugi slučaj zaraze sojem korona virusa iz Južne Afrike, upozorili su danas španski zvaničnicim dom istovremeno podaci govore da je usporen treći talas epidemije koji traje od decembra.

ОТКРИВЕН ДРУГИ СЛУЧАЈ: Нови сој вируса корона стигао у Шпанију

Foto AP

U Kataloniji je otkriven još jedan slučaj infekcije novim sojem korone, samo dan nakon što je vlada zabranila putnički avio-saobraćaj sa Brazilom i Južnom Afrikom, prenosi Rojters.

Ispitivanja bolnice u Barseloni pokazala su da je britanskim sojem korone zaraženo 13 odsto svih obolelih, dok vlasti u Madridu upozoravaju da će britanski soj za samo nekoliko nedelja postati dominantan na širem području španske prestonice.

U poslednja 24 sata potvrđeno je 31.596 novozaraženih korona virusom, ukupno 2,88 miliona i 565 preminulih, od početka pandemije 60.370.

Ministarstvo zdravstava je najavilo da će stručni telo vlade sutra obelodaniti da li se vakcina AstraZeneka može davati i osobama starijim od 65 godina, a ministarka zdravstva Karolina Darijas potvrdila je da će u Španiju u februaru stići oko 1,8 miliona vakcina te kompanije.

Upitana da li će i Španija, poput Mađarske, razmotriti da koristi i rusku vakcinu Sputnjik Ve, Darijasova je odgovorila potvrdno, ali pod uslovom da prethodno dobije odobrenje Evropske agencije za lekove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVAR TAJVANSKOG NEBA: Tien-Kung 3 - domet 200 km, uništava više ciljeva odjednom