MALI INVESTITORI NAPRAVILI HAOS NA VOLSTRITU: Veliki igrači u problemu

Novosti onlajn

02. 02. 2021. u 22:18

TRGOVCI srebrom bili su preplavljeni potražnjom za ovim plemenitim metalom nakon što su se mali investitori okupili upravo oko tih akcija

МАЛИ ИНВЕСТИТОРИ НАПРАВИЛИ ХАОС НА ВОЛСТРИТУ: Велики играчи у проблему

Foto: Piksabej

Cena srebra dostigla je najviši nivo u poslednjih pet meseci u ponedeljak, nakon što se internetski trgovinski rat između korisnika Redita i hedž fondova sa Volstrita prelio na tržište plemenitih metala, izveštava Vik.

Podsetimo, prošle nedelje je cena akcija američkog lanca prodavnica video igara GameStop naglo porasla nakon što se Reddit forum "VolStritBets" usprotivio velikim hedž fondovima koji su spustili njegovu cenu. Sada se "mali" investitori u VallStritBets udružuju kako bi uložili u srebro, što se čini kao novi pokušaj nanošenja štete velikim bankama za koje veruju da veštački snižavaju cene, piše CNN.

Cene srebra brzo su se popele na 30 dolara za uncu (28,34 grama), što je njegova najviša vrednost u osam godina. Nakon što su investitori ostvarili profit, u utorak je zabeleežen pad od 1,7 odsto, pa je trenutna cena 28,48 dolara za uncu.

Članovi foruma Volstritbets tvrde da je tržištem srebra teško manipulisati, a skok cene ovog metala mogao bi naštetiti velikim igračima sa Volsttrita.

A milijarderi bitkoina, blizanci Vinklevoss, koji su slavno tužili Marka Zakerberga zbog navodne krađe ideje za Fejsbuk, tvitovali su svoju podršku Volstritbetsu.

Tiler Vinklevos je rekao da je napad na cenu srebra "bes protiv mašine", što u originalu zvuči mnogo bolje - bes protiv mašine. Ali shvatate poentu.

Kameron Vinklevos je u međuvremenu napisao da posledice ovog "posla" ne treba potcenjivati, dodajući: "Ako se na papiru iskaže više srebra od pravog srebra, isplate će biti ogromne, i verujte mi, tržište zlata će biti sledeće".

(Net.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)