AMERIČKI DIPLOMATA SAVETUJE BAJDENA: Ostani na Trampovom bliskoistočnom putu, obuzdaj Rusiju i Iran!

Novosti online

16. 01. 2021. u 19:52

AMERIČKI diplomata Džim Džefri napisao je članak u časopisu "Foreign Affairs" u kojem poziva novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da ostane na smeru bliskoistočne politike Donalda Trampa, ohrabrujući ga da izbegava izgradnju "duboke države" Džordža Buša i Baraka Obame i "beskrajne ratove" i da se usredsredi na "obuzdavanje" Rusije i Irana i "borbu protiv terorizma".

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА САВЕТУЈЕ БАЈДЕНА: Остани на Трамповом блискоисточном путу, обуздај Русију и Иран!

AP Photo

- Američki predsednici Džordž V. Buš i Barak Obama sprovodili su kampanje na Bliskom istoku zasnovane na pogrešnom uverenju da bi, ukopavajući se politički i vojno u tamošnje države, Sjedinjene Države mogle da se pozabave osnovnim uzrocima islamističkog terora i trajne regionalne nestabilnosti - napisao je Džefri u svom članku. 

- Iako je Trampove stvarne stavove o politici često bilo teško shvatiti, njegova administracija je krenula drugim putem, sa jasnim rezultatima. Ograničavajući američke ciljeve, odgovarajući na neposredne regionalne pretnje, ali inače radeći prvenstveno putem partnera na terenu, Tramp je izbegavao zamke sa kojima su se susretali njegovi prethodnici, a da je i dalje unapređivao američke interese - istakao je diplomata.

Prema Džefriju, ovi "američki interesi" uključuju "izbegavanje zapleta" u regionalnim sukobima, dok i dalje treba osuđivati bliske konkurente Teheran i Moskvu, i istrajati u podršci izraelskim i turskim vojnim akcijama protiv Irana i Rusije u Siriji oslanjajući se "na države Zaliva, Jordan, Irak i Izrael da se suprotstave Teheranu".

Što se tiče Sirije, bivši izaslanik je rekao da su američki ciljevi pod Trampom bili da uključi podršku "Turskoj i naoružanim opozicionim elementima u Siriji da se Asadu uskrati odlučujuća vojna pobeda" i podržavanje "izraelskih udara na iranske ciljeve u zemlji" dok pokušava da izoluje Damask.

Ekonomski gledano - da "slomi ekonomiju zemlje sankcijama". Bajden će, rekao je, morati da odmeri "prednosti neurednog rata iscrpljivanjem" naspram drugih troškova i rizika, "uključujući troškove za civile".

Vesti iz Sirije možete čitati OVDE.

(Sputnik International)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!