BAJDEN ODABRAO "GLAVNOG ŠPIJUNA": Evo ko će biti šef CIA-e

Tanjug

11. 01. 2021. u 14:09

БАЈДЕН ОДАБРАО ГЛАВНОГ ШПИЈУНА: Ево ко ће бити шеф ЦИА-е

Foto AP

NOVOIZABRANI predsednik SAD DŽo Bajden imenovaće bivšeg karijernog diplomatu Vilijema Bernsa za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), saopšteno je iz Bajdenovog tranzicionog tima.

Berns (64) je službovao kao ambasador u Rusiji i Jordanu i iza njega je 33-godišnja uspešna karijera u Stejt departmentu, gde je radio i u vreme republikanske, i u vreme demokratske administracije u Beloj kući.

Vrhunac njegove diplomatske karijere je položaj zamenika američkog državnog sekretara, a 2014. godine se povukao i preuzeo upravljanje Karnegijevom zadužbinom za međunarodni mir.

Nakon meteža u Stejt departmentu posle Trampovog dolaska u Belu kuću, Berns se pritajio neko vreme, ali je prošle godine u časopisu Forin polisi i drugim publikacijama, objavio seriju veoma kritičkih članaka o politici Trampove administracije, prenosi Rojters.

- Berns je diplomata za primer sa višedecenijskim iskustvom u svetskoj politici kojim je čuvao i sačuvao našu zemlju. On i ja delimo stanovište da obaveštajne aktivnosti moraju biti apolitične i da posvećeni obaveštajci u službi naše nacije zaslužuju zahvalnost i poštovanje. Ambasador Berns će znanjem, sposobnošću rasuđivanja i stavovima doprineti da se sučelimo sa pretnjama i sprečimo ih i pre nego što stignu do Amerike. Američki narod će mirno spavati sa Bernsom na čelu CIA - poručio je novoizabrani predsednik SAD DŽo Bajden.

U vašingtonskim kuloarima se nagađalo da je Vilijem Berns Bajdenov kandidat za poziciju državnog sekretara, ali je umesto njega izabran Entoni Blinken, bivši zamenik državnog sekretara SAD u administraciji Baraka Obame.

Vilijem Berns je tri puta nagrađivan predsedničkim priznanjima za posebne zasluge i najvišim civilnim odlikovanjima Pentagona i obaveštajne zajednice.

Kao stipendista Maršalovog fonda, Berns je na Univerzitetu Oksford stekao zvanje doktora nauka za međunarodne odnose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)