NOVI SKOK POSLE ZATIŠJA: Praznične mere u Italiji nisu dale očekivani efekat u suzbijanju epidemije

Milica Ostojić (Rim)

07. 01. 2021. u 11:09

U Italiji broj zaraženih koronom raste na čitavoj teritoriji, u odnosu na prethodnu sedmicu ima 28 odsto više pozitivnih. Pređena je granica od 20.000 zaraženih, nagli uspon zabeležen je posle nekoliko dana zatišja, a posebno zabrinjava najava rasta tog broja od 15. januara.

НОВИ СКОК ПОСЛЕ ЗАТИШЈА: Празничне мере у Италији нису дале очекивани ефекат у сузбијању епидемије

Foto Tanjug-AP

Od 15. januara stupa na snagu novi Dekret sa merama u skladu sa brojem pozitivnih po regionima. Italija će ponovo biti podeljena na tri zone sa tri boje, crvena, narandžasta i žuta i shodno tome biće određena zatvaranja u kretanju građana, sa zatvorenim restoranima, barovima, prodavnicama i drugim javnim uslugama.

Ministar zdravlja Roberto Speranza upozorava da je situacija istinski zabrinjavajući. Uprkos ograničnjeima koja su Italijanim imali tokom praznika, broj pozitivnih je skočio za oko 5.000- Uz sve to, novi soj virusa koji je stigao iz Britanije, sve više se širi i po Italiji.

Pravi efekat prazničnih slavlja videće se od 15. januara, jer se vraćaju u svoja mesta brojni građani koji su otišli u druge regione pre Božića i stupanja na snagu mera zabrana kretanja. Po svemu sudeći, mere za praznike nisu dale očekivani efekat u zasutavljanju širenja virusa.

Danas je na nastavu krenulo oko pet miliona učenika osnovnih škola, a 11. januara treba da krenu i đaci srednjih škola. Međutim, oni najavljuju da će protestovati jer traže veću sigurnost za povratak u učionice, a vode se i oštre polemike oko toga da li treba sada otvarati škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri